Nåværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) tar over som justisminister, mens statssekretær i utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, tar over som forsvarsminister.

Statsminister Jens Stoltenberg orienterte om endringene på Slottsplassen klokken 11.45 fredag.

— Storberget har styrket vår kamp mot kriminalitet, sa Stoltenberg.

Ønsket å gå av

Knut Storberget har vært justisminister siden 2005 og har sittet på Stortinget fra Hedmark siden 2001. Han har bakgrunn som strafferettsadvokat.

Torsdag måtte han redegjøre i Stortinget for det som skjedde 22. juli.

Knut Storberget ba om å få gå av som justisminister allerede etter kommunevalget, men ble sittende ytterligere to måneder på grunn av terrorangrepene 22. juli.

— Dette skjer nå fordi Knut Storberget har ønsket å gå av. Det er en stund siden han tok opp med meg at han ønsket å gå av, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB etter statsråd på Slottet fredag ettermiddag.

I forbindelse med statsrådsendringene skifter Justis- og politidepartementet nå navn til Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser Jens Stoltenberg.

- Storsinnet

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at hun mener det er storsinnet av Storberget å ta ansvar.

— Hvis dette stemmer, syntes jeg at det er en flott gest. Det er storsinnet av ham å ta ansvaret. Selv om han ikke bærer ansvaret alene, så er det flott i tråd med europeisk tradisjon, som er at når sånne ting skjer, så må den som sitter med ansvaret ta ansvaret. Jeg syntes det gir kredibilitet til ham som politiker, sier Skrei Grande til VG Nett.

NRKs kommentator Magnus Takvam sier Storberget har ønsket å gå av i lang tid, og at han nå trekker seg av hensyn til familien.

— Det vil selvsagt bli spekulasjoner om hvor vidt dette er den reelle grunnen til avgangen eller om det er av politisk press. Men ut fra den kunnskapen vi har, ville Stoltenberg at Storberget skulle sitte lenger i jobben, sier Takvam.

- Umenneskelig press

Lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener Storberget har vært under et umenneskelig press den siste tiden.

— Dette er ingen overraskelse for meg. Storberget har vært under enormt press i lang tid. Men han har på mange vært en god justisminister, sier han i en pressemelding.

Johannessen har vært skuffet overministerens manglende evne til å innrømme at alt ikke er som det skal. Han mener også at Storberget har vært for dårlig til å takle kritikk og håndtere de vanskelige sakene.

— Norsk politi har problemer med blant annet for dårlig utstyr og for lite ressurser. Men justisministeren har aldri villet innrømme det og ikke gått konstruktiv inn i diskusjonene. Hadde han vært mer ydmyk i forhold til det, ville han ha fått betydelig mer kreditt for alt han tross alt har levert, sier fagforeningslederen.

— Men jeg vil likevel takke Storberget for et til tider svært godt samarbeid. Han kommer til å bli stående som en god justisminister når historien skal skrives, fortsetter Arne Johannessen.

- Faremo tar over

Grete Faremo har også vært justisminister tidligere. Høsten 1996 hadde hun samme jobb under statsminister Thorbjørn Jagland. Etter få måneder i jobben, måtte huntrekke seg etter at det ble kjent at Berge Furre var overvåket mens han satt i Lund-kommisjonen.

Espen Barth Eide var statssekretærfor Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun var forsvarsminister.

SYNGER UT: - Jeg registrerer at departementet velger å sende ut dette 100 timer før det er lokalvalg. At resultatet ble som det ble er ikke overraskende, sier byrådsleder Monica Mæland.
SILJE KATRINE ROBINSON

— Har forståelse

Knut Storberget (Ap) skal ha fått nok av belastningen som jobben som justisminister har påført han, sier kilder i regjeringssystemet til VG Nett.

Byrådsleder Monica Mæland (H) sier til bt.no at hun har stor forståelse for at Storberget går av.

— Dersom han har bedt seg fritatt, er det forståelig med tanke på det arbeidspresset han har hatt gjennom de siste månedene. Det må ha vært en enorm belastning å stå i, sier Mæland.

Hun ønsker ikke å kommentere om utskiftningen av justisminister har sammenheng med 22. juli.

— Det er for tidlig å felle en dom over det.

- Lite spektakulært

Byrådslederen mener valget av Faremo som arvtager vil være et lite spennende valg.

— Det er helt greit, hun har vært justisminister før og gjort en god jobb. Men det er ikke et veldig spennende valg. Stoltenberg kunne hentet inn noen unge dyktige vestlendinger for eksempel, men har kjørt safe, sier Mæland.

Hun mener valget er lite spektakulært.

— Men det er kanskje det regjeringen har behov for nå, legger hun til.

- Han har vært en påle

Marte Mjøs Persen (Ap) synes det er vemodig at Storberget nå gir seg.

— Han har gjort en veldig god jobb som justisminister og har vært en synlig og tydelig politiker i perioden etter 22. juli, sier hun.

Hun mener Grete Faremo (Ap) vil gjøre en utmerket jobb som ny justisminister.

— Hun er en meget erfaren politiker som vil klare seg veldig godt også i denne rollen, sier hun.

lysbakken.jpg

— Vil savne Storberget

Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) takker Storberget for innsatsen på Twitter: «Stor takk til Knut Storberget for jobben han har gjort. Ikke minst for at han ga kampen mot vold mot kvinner og barn så høy prioritet».

Til Bergens Tidende sier Lysbakken at han har satt stor pris på samarbeidet med Storberget.

— Jeg kommer til å savne Knut Storberget i regjering. Han har vært en kollega som jeg har satt stor pris på både personlig og politisk. Det står veldig stor respekt av måten han har taklet det som skjedde 22. juli og tiden etter, sier regjeringskollega og nestleder i SV, Audun Lysbakken til BT.

Han forteller at Storberget som justisminister har hatt en høy stjerne i SV.

— Jeg vil gjerne trekke frem arbeidet han har gjort for å løfte frem arbeidet mot vold mot barn og kvinner. Han har gitt dette et løft og en helt annen oppmerksomhet enn noen annen justisminister før ham.

Hva synes du om statsrådbyttet? Si din mening i kommentarfeltet!

AVSKJED: Grete Faremo tok over Knut Storbergets jobb som justisminister fredag.
HÅVARD BJELLAND
VAKTSKIFTE: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med påtroppende justisminister Grete Faremo og påtroppende forsvarsminister Espen Barth-Eide foran slottet i Oslo fredag formiddag
HÅVARD BJELLAND