INGVILD RUGLAND

Bergen viste seg fra en guffen og sur side da det var duket for utenrikspolitisk debatt mellom Jan Petersen og SVs nestleder Øystein Djupedal i Bergen i går kveld. Det lot ikke til å bry duellantene, som både hadde varme jakker, Olden-vann og terrassevarmer i ryggen.

Jan Petersen startet debatten med å forsvare seg mot Kristin Halvorsens puddelangrep. Han beskyldte SV for å løpe fra sitt eget partiprogram for å sitte i regjering med Arbeiderpartiet.

— Er jeg en puddel, så går Kristin Halvorsen på dressurkurs.

Øystein Djupedal på sin side gjentok beskyldningene om at Jan Petersen sitter i en visjonsløs regjering som bare gjør som USA sier.

— Det blir ingen revolusjon, men en kursendring dersom det blir regjeringsskifte. Vi vil at Norge skal være en humanitær stemme, ikke en krigstemme, sa Djupedal, og viste til Norges tilstedeværelse i Irak.

— Få nasjoner har så godt omdømme som fredsnasjon som Norge. SV lever på en livsløgn, parerte Petersen.

— At vi er en fredsnasjon er helt uavhengig av hvilken regjering vi har. Til og med Haakon Lie vil synes en rødgrønn regjering er nødvendig, og du når ikke Haakon Lie til anklene, Jan, svarte Djupedal.

Utenriksministeren måtte medgi at han ikke ser den helt store forskjellen på det Djupedal og Halvorsen sier, og den politikken dagens regjering fører.

— Innholdet deres er: Jan Petersen har hatt rett i fire år.

Til BT sier Petersen at han bekymrer seg for to ting ved et eventuelt regjeringsskifte.

— Hvis SVs antiamerikanske linje går gjennom, blir vi plassert på sidelinjen. Vi trenger venner. Og jeg bekymrer meg hvis Senterpartiets syn på WTO får gjennomslag, da blir vi også satt på sidelinjen, sier Petersen.

Øystein Djupedal mener Petersen ikke kan forvente en mer konkret politikk fra det rødgrønne alternativet før valgresultatet er klart.

— Vi skal forhandle på bakgrunn av styrkeforholdet, sier Djupedal til BT.

Da debatten gikk mot slutten, ble duellantenes Olden-vann byttet ut med Hansa øl. Og det var ikke lettøl.

— Det var vi enig om at var greit mot slutten av seansen, sier Petersen.