PIA A. GAARDER, NTB Roma

Minst 15 mennesker døde og mange flere fryktes omkommet i ulykken i den sørøstlige delen av Italia. Nesten et døgn etter at bygningen raste sammen arbeidet fremdeles redningsmannskapet på spreng for å finne overlevende. Mellom 70 og 75 personer befant seg i den 16 meter høye boligblokken i sentrum av byen Foggia, da tragedien fant sted. Familien på fem bodde i underetasjen, klarte å redde seg ut få minutter før bygningen raste. det var ved tretiden at de hørte de knirkelydene. Med et skrik løp de ut på gaten hvor familiefaren forsøkte å varsle de andre beboerne gjennom callinganlegget. Men før noen svarte, raste boligblokken sammen i en enorm støvsky. Den lange bygningen langs Giotti-gaten i sentrum av Foggia klappet rett og slett sammen og falt innover med et brak.

Graver med hendene En tre-fire meter høy haug av ødelagte betongelementer var alt som møtte hjelpemannskapene da de kom til stedet. Desperate og gråtende naboer hadde allerede begynte å grave med bare hendene. En ung kvinne klarte å trekke frem en et år gammel nevø i live. -— Da jeg så den lille hånden stikke ut mellom ruinene, skrek jeg fortvilet etter hjelp og begynte å grave for bare livet, forteller Nicla Crincoli. De ni overlevende bodde alle i toppetasjene, og bare en av dem er alvorlig skadet. Ifølge slektninger, naboer og bekjente hadde beboerne varslet om knirkelyder i dagene før bygningen raste sammen. Rettsvesenet i Foggia har satt i gang gransking for å finne eventuelle ansvarlige. Og beboerne i en nøyaktig lik tvillingbygning, er blitt evakuert. Boligkomplekset er satt opp for knapt 30 år siden i 1971.

Jordskjelv Alle sykehusene i regionen Puglia var satt i alarmberedskap torsdag, og en rekke spesialister fra hele landet har reist til Foggia. I området har det ikke vært meldt om jordskjelv, og muligheten for en eksplosjon enten fra en bombe eller en gassovn sies å være liten. Lukten av gass som har fått brannvesenet til å forby røyking, skyldes at gassledninger ble ødelagt da bygningen raste.