DAG-HENRIK FOSSE

Nordmenns kredittkortbruk gikk ned i siste kvartal i fjor, viser tall fra analyseselskapet Creditinform og Finansieringsselskapenes Forening.

Lavere rentenivå, mer økonomisk armslag hos flere og faktorer som høy arbeidsledighet, omstruktureringer og nedbemanninger, er sannsynlige årsaker til at etterspørselen etter kortsiktig kreditt synker.

Konkurransen om kredittkortkundene hardner derfor til. Flere aktører har i løpet av kort tid lansert nye betalingskort med kreditt opptil 50.000 kroner, der gebyrene er borte, anskaffelsen av kortet er gratis og årsavgiften lik null.

Nye tilbud

Og som ikke det er nok: Både Gebyrfri.no og Creditcard.no gir deg gratis lån i halvannen måned og gratis reise— og avbestillingsforsikring, uten overraskende avgifter eller risiko.

Det nyeste kredittkortet i denne kategorien er GE Capital Bank sitt GE Mastercard.

Det har de samme egenskapene som de to konkurrentene, men er uten reise- og avbestillingsforsikring. Kortet ble lansert for vel to måneder siden, og markedsføres nå tungt for å få fotfeste i markedet.

— Vi ønsker flere bein å stå på, og tilbyr derfor dette kortet til kundene våre, sier informasjonssjef Andreas Wulff i GE Capital Bank som er en sentral aktør innenfor forbruksfinansiering.

— Mange tror at kredittkort er dyrt, men det trenger ikke være det hvis kunden betaler tilsendt faktura innen forfall, sier adm. direktør Freddy Syversen i Enter Card som står bak Creditcard.no.

— Vi valgte en enkel prismodell for gebyrfri.no. Nå ser vi at flere av konkurrentene tar betalt for tilleggstjenester som er gratis hos oss, sier markedsdirektør Nina Nordby.

Kan koste dyrt

Dermed er det vanskelig å sammenlikne og avgjøre hvilket kort som er det gunstigste. Individuelle behov og hvordan kunden bruker kortet er avgjørende for hvilket kort som er det beste for den enkelte. Det er likevel klart at hvis kostnader ved å bruke kortet er viktig, er det ingen av kredittkortene med årsavgift og gebyr som kan konkurrere med de tre gebyrfrie kortene, vel å merke hvis de blir brukt riktig.

— For det er vel ikke bare fordeler med slike kort, informasjonssjef Andreas Wulff ?

— Vi markedsfører selvfølgelig fordelene som betalingsutsettelse og ingen avgifter og gebyrer ved riktig bruk, men legger heller ikke skjul på at ufornuftig bruk kan være dyrt. Det gjør vi også oppmerksom på i annonsene for det nye kortet.

— Hva er så ufornuftig bruk?

— Hvis man ikke betaler ved forfall, og utsetter betalingen av småbeløp over lang tid, eller bruker kortet til å ta ut penger i minibank uten å betale raskt tilbake, kan kortbruken fort bli dyr, sier informasjonssjefen.