Det er Frøiland selv som forteller dette til Bergens Tidende. Men hun ante ikke at stormløpet skulle bli så sterkt, og ta en så dramatisk form som det fikk. Kloster ville heller ikke utdype det han hadde fått snusen i.

— Han sa bare at jeg representerer en maktbase. Hvem sier det, spurte jeg. Det vil du få vite på fylkesårsmøtet, sa han.

- Hinsides all fornuft

Ranveig Frøiland gjør det klart overfor BT at hun også dagen derpå føler seg sterkt krenket. Angrepene var så personlige og vonde at det er ikke så lett å legge slikt bak seg.

— Dette har fått dimensjoner som er hinsides all fornuft. Er det noen gruppe i partiet som jeg har forsøkt å hjelpe frem, så er det ikke minst de unge. Derfor er slike beskyldninger som jeg opplevde så utrolig vonde og så urettferdige, sier Frøiland.

Aldri før i sin lange politiske karriere har hun opplevd noe liknende som det dramaet som utspilte seg fra talerstolen i Ullensvang søndag formiddag.

- Jeg er fæl til å grine

Hun beskriver situasjonen slik da tårene presset på:

— Jeg er fæl til å grine, for jeg er et følelsesmenneske. Jeg kunne ikke godt ta til motmæle da jeg ble stemplet som arrogant og nedlatende, ja, det som verre var. Jeg ble målløs!

Etter at Aksel ringte var jeg riktignok forberedt på at AUF ville ta et oppgjør med meg, men jeg regnet med at det gikk på sak, ikke at de ville gyve løs på meg som person.

— Har du mistanke om at noen bestemt står bak AUF og har inspirert til et slikt angrep?

— Det vil jeg ikke spekulere i.

— Mange i partiet hevder at Grete Knudsen og Trond Tystad trekker i trådene?

— Det vil jeg ikke kommentere, men jeg ville synes det var rart, sier hun.

Natig i forhold til AUF?

Mandag var tid for ettertanke. Frøiland sier at hun ikke er villig til å gå tilbake på det hun har gjort i forhold til AUF, men at hun har innkalt til styremøte i neste uke for å finne ut hva anklagene mot henne bunner i.

Hun kan ikke finne annen forklaring på utskjellingen enn at AUF misliker den strenge økonomistyringen hun har igangsatt for at ungdomsorganisasjonen skal betale tilbake det den skylder etter valgkampoverskridelsen i fjor.

— Jeg har vært tøff, det innrømmer jeg, og det kan godt hende at AUF oppfatter meg som natig, men jeg er nødt til å være streng, for dette gjelder bruk av offentlige midler (partistøtte). Her akter jeg ikke å fire.

Men samtidig vil jeg selvsagt forsøke å rydde opp i samarbeidsproblemene. Jeg må prøve å finne ut hva misnøyen egentlig skyldes. Som leder av fylkespartiet i Hordaland har jeg et viktig ansvar i så måte, sier Frøiland.

Carl I. Hagen trøstet

Gårsdagen var på mange måter uvirkelig for den stødige kvinnen fra Fjell. Blomsterhilsener strømte på fra alle kanter til kontoret i Stortinget.

Ranveig Frøiland var dessuten så vidt kommet innenfor døren i stortingssalen da Carl I. Hagen kom bort og trøstet og oppildnet henne.

— Du må for all del stå på og rydde opp! sa Frp-lederen.

Hun kunne ikke annet enn smile. Ingen partileder her til lands har slik erfaring i å sette de unge på plass som Hagen. Men han nøyer seg sjelden med mindre enn eksklusjonsvåpenet.

Også Jens Stoltenberg forsøkte å oppmuntre, selv om han var på reise. I en tekstmelding kunne hun lese: «Nå må du ikke miste motet, Ranveig!»