ÅSMUND EGELAND

Tenk deg følelsen: Du har nettopp fått tilslaget på en utrolig fin klokke på en internett-auksjon. Konkurrentene dine ga seg, en etter en. Du vant — til en overkommelig pris, kanskje under tusenlappen. Så - endelig - kommer pakken i posten. Du fjerner bobleplast og papp. Inni venter et lite, skinnende vidunder. Som tikker!

Det er umulig å fastslå hvor mange klokker som skifter eier på internett. Direktør Inger Johanne Mola i Norges Urmakerforbund mener at vanlig klokkesalg på nettet ikke har tatt av. Klokkeentusiastene Ivar Hauge Line og Kjell Jørgensen mener det motsatte. Men så er de også involvert i netthandel selv.

«Sterkt økende handel»

— Handelen er sterkt økende, og kommer sannsynligvis bare mer og mer, sier Stavanger-mannen Ivar Hauge Line.

Selv er han eier av 250 armbåndsur, verdt mellom 500 kroner og 100.000 kroner pr. stk.

De siste årene har han merket at det er stadig flere om beinet når de gjeveste armbåndsurene skal under hammeren.

— Jeg måtte gi meg da jeg skulle kjøpe en Patek Philippe til kona. Smertegrensen min var 75.000 kroner.

De veletablerte klokkeprodusentene, med få unntak, tilbyr ikke netthandel på hjemmesidene sine. De legger stor vekt på å presentere modellene sine på en tiltalende måte. Men de er nøye med å vise til sine nett av autoriserte forhandlere rundt om i de forskjellige land. Stikkprøvekontroller blant 140 klokkeprodusenter viser at det kun er Swatch som i noen grad selger klokker via nettet. Rolex, for eksempel, sier det rett ut: «Ekte Rolex-produkter selges gjennom offisielle Rolex-forhandlere og er ikke tilgjengelig på internett».

Nå ja. Svært grovt anslått finnes det 300 nettsteder som selger og auksjonerer bort nye og brukte ur - Rolex inkludert. Ivar Hauge Line skjønner godt hvorfor.

— Klokker egner seg spesielt godt på nettet. Du finner nær sagt alt du vil ha, også av merkevarer. Klokkene er lette å pakke og sende. Og du får reparert dem hos urmakeren selv om du ikke har kjøpt klokken der.

Status

Kjell Jørgensen fra Oslo skriver artikler om klokker i fagblader, skriver bok om emnet og samarbeider med Norges Urmakerforbund. Han eier kun én klokke, en 30 år gammel Rolex Datejust i stål og rødt gull. Jørgensen fremhever prisen på internett.

— Det finnes noen som fortsatt synes det gir status å betale mest mulig for et produkt. Er du blant dem, kan du kjøpe et ur for la oss si 50.000 kroner hos en urmaker. Samme klokken kan være tilgjengelig på nettet for 30.000 kroner.

Ivar Hauge Line samarbeidet for noen år siden med Norges Urmakerforbund for å undersøke muligheten for internettsalg av klokker som urmakerforbundet kunne koordinere. Prosjektet ble ingen ting av. På hjemmesidene til Norges Urmakerforbund selges i dag bæreposer, kartotekkort og gaveesker.

«Sidrumpa forbund»

— Forbundet er sidrumpa, sier Ivar Hauge Line.

— Urmakerbransjen trenger fornyelse. Med de er ekstremt konservative. De driver ikke mye salg. Det blir mest ekspedering.

Direktør i forbundet, Inger Johanne Mola, synes det er synd å bli oppfattet som «sidrumpa».

— Vi jobber for butikkene som er medlemmer hos oss. Vi vil ikke sparke beina under virksomheten våre medlemmer driver ved å oppmuntre folk til å handle på nett i stedet for i butikk, sier hun til BT.

Kjell Jørgensen mener norske urmakere gjør en tabbe.

— De har, med noen hederlige unntak, aldri villet være med på nettomsetningen. De vil heller ikke ta del i omsetningen av brukte klokker. Det synes jeg er dumt av dem. Det ligger penger i denne handelen som de dermed går glipp av.

Han sier at mange urmakere sliter med inntjeningen. Hadde de satset på brukt, og deltatt i de moderne omsetningskanalene, ville det gitt bedre inntjening. Dette igjen ville ført til at produsentene kunne solgt flere klokker gjennom faghandelen.

Er klokken på nettet ekte?

Du må vite hva du gjør når du handler klokker på nettet, i alle fall hvis klokkene er dyre.

For ikke så lenge siden ble en Rolex Daydate i gull annonsert til en latterlig lav pris. Kjell Jørgensen kontaktet selgeren, og fikk et tåkete svar. Jørgensen ga seg ikke. Til slutt måtte selgeren innrømme: Klokken var nok i 18 karat gull, men den var falsk, kjøpt i Tyrkia.

Her er noen råd:

  • Kjøp fra et nettsted som har fysisk adresse i tilfelle du må reklamere.
  • Kjøp fra selgere som har mange og gode referanser.
  • Utdann deg selv! Hvis ikke du kan særlig mye om klokker, få hjelp av noen. Hvis du vet hva du gjør, er risikoen liten for at du skal bli lurt.
  • Husk at du må legge 25 prosent moms på klokker du kjøper fra utlandet.
I ALLE VARIANTER: Både nye og brukte klokker kan kjøpes på ulike nettsteder. Men klokkeprodusentene er ikke begeistret.