Likevel er det er håp for dem som gjerne vil være klimavennlig også i matveien, men som kunne tenke seg å leve på litt mer enn fengselskost:

Fersk fisk og viltkjøtt er nemlig klimagodkjent kost. Det samme er skalldyr. Og til å skylle ned godsakene er faktisk sprit bedre enn melk.

Ny nettguide

— Generelt innebærer all mat som stammer fra dyr større klimautslipp enn såkalt vegetabilsk mat, det vil si korn- og planteprodukter, sier forskningsleder Mekonnen Germiso i Framtiden i våre hender.

Organisasjonen har sammen med nettstedet Grønn Hverdag utarbeidet en ny klimaguide på nettet som skal opplyse forbrukerne om hvilke produkter som er mest og minst klimafiendtlige. Der er det duket for mange triste oppdagelser for dem som er opptatt både av mat og miljø.

Storfekjøtt er verstingen, med hele 25 kilo CO2-utslipp per kilo kjøtt. Det betyr at en skikkelig biff på 300 gram gir like mye klimautslipp som 44 kilometer med bilkjøring. Om biffen kommer fra en melkeku, slik den som oftest gjør i Norge, må du «bare» kjøre 27 kilometer for å få et like stort utslipp.

Raper 260 liter for dagen

— Men hvorfor er det slik?

— Dyrene spiser jo mat for å lage mat. Det betyr at det går med mye mer jordbruksjord for å produsere kjøtt enn korn og grønnsaker, forklarer Germiso.

Frakten til og fra slakteriene spiller også inn. Drøvtyggere har dessuten en ekstra, ulekker klimaulempe:

— En ku raper 260 liter metangass om dagen. Det er nesten like mye som en bil slipper ut med normal kjøring, kan Germiso fortelle.

Han gir følgende meny for dem som vil spise uten å bidra til en varmere verden: Plantekost, frukt, grønnsaker, korn, erter, nøtter og linser.

— Det betyr at for å bli en skikkelig klimavennlig forbruker, bør man egentlig bli vegetarianer?

— I hvert fall spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Men fisk og sjømat har atskillig lavere utslipp enn kjøttproduksjon. Det samme gjelder viltkjøtt. Årsaken er at disse produktene er høstet rett fra naturen. Dermed bruker man ikke verdifull jordbruksland på å produsere kjøtt.

Norske tomater verst

I arbeidet med å sette opp matvarenes klimaregnskap, har miljøorganisasjonene fått noen aha-opplevelser. En av dem er at transport ikke er en så viktig del av utslippene som man trodde.

— 90 til 95 prosent av utslippene skjer før matvaren forlater produsenten, sier Germiso.

Det betyr blant annet at norske og danske tomater og agurker scorer langt dårligere enn de som er dyrket i Spania og fraktet til Norge. Grunnen er at drivhusene i Nord-Europa krever store mengder energi, som blant annet kommer fra gasskraft.

Klimaforskjellen mellom økologisk mat og vanlig mat er der, men er ikke så veldig stor: Mens vanlig melk har 1-1,1 kilo CO2-utslipp per liter, ligger økologisk melk på 0,9 kilo. For korn er forskjellen noe større.

Drikk vann - eller vodka

Når det gjelder drikken, er det ingen tvil om hva Framtiden i våre hender anbefaler.

— Vann fra springen det suverent mest klimavennlige, med null i utslipp. Langt flere burde drikke vann. Selv flaskevann er bedre enn melk, brus og andre drikker, sier Mekonnen Germiso.

Dersom alkoholen skal på bordet, viser klimaguiden at sprit er det mest klimavennlige valget, i hvert fall i moderate mengder. Mens en alkoholenhet sprit bare tilsvarer en halv kilometers bilkjøring, er den tilsvarende distansen halvannen kilometer for vin og nesten to kilometer for øl.

Skulle du tylle i deg en hel liter sprit en kveld, kan du våkne neste dag med dobbel bakrus: Spritdrikkingen din har påført verden klimautslipp på linje med 14 kilometers bilkjøring.

På den andre siden har du forhåpentligvis latt bilen stå i ro den kvelden.

Tenker du klima når du spiser? Diskuter saken her!

KLIMAMAT: Fersk fisk, skalldyr og viltkjøtt er klimagodkjent mat.
Amundsen, Paul S.