— Det er 50 prosent sjanse for at jeg kommer tilbake som statsminister, sa en opplagt Kjell Magne Bondevik etter at han hadde lagt stemmeseddelen i valgurnen mandag formiddag i Kvam krets i Molde.

Bondevik satser på sentrum

Bondevik sier han gjerne vil tilbake i statsministerstolen. -Ikke så mye av personlige grunner, men for politikkens skyld, legger han til.

— Har vi en mulighet til å få bedre gjennomslag for vår politikk i regjering enn utenfor, er det vårt mål. Men vi satser ikke på å danne regjering for enhver pris, sier Bondevik.

Han gjør det likevel klart at målet er å erstatte Stoltenberg-regjeringen.

Bondevik holder fast på at sentrum er hans alternativ.

Usikkerhet i sentrum

Et være eller ikke være for Venstre kan bli sentrums skjebne. En optimistisk Venstre-leder Lars Sponheim gjorde sin borgerplikt mandag formiddag i Ulvik. Han frykter det kan belaste Bondevik i forhold til den øvrige høyresiden hvis Venstre faller ut av Stortinget.

Senterpartiets Odd Roger Enoksen var spent da han avla stemme på Andøya mandag formiddag. Han viste til sprikende meningsmålinger der Sp faller akterut, og torde ikke foreta en vurdering av valgkampen for sitt parti.

Outsider i vippeposisjon

Kystpartiets Steinar Bastesen var i dårlig lune mandag formiddag. Hans optimisme fra tidligere i valgkampen synes å være blåst bort, og han svarte mutt på alle spørsmål. Kystpartiet kan ifølge de siste meningsmålingene komme i vippeposisjon på Stortinget, og avgjøre hvilken regjering landet får etter valget.

Høyre åpner for Frp

Høyres leder Jan Petersen avla stemme i Oppegård i Akershus søndag ettermiddag.

— Mitt ønske er et samarbeid med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. På den måten vil vi kunne få muligheter til en langsiktig og stabil styring, mente Høyre-lederen, som også understreket nødvendigheten av å føre grundige samtaler med Fremskrittspartiet.

Frp-formann Carl I. Hagen stemte på Bestum skole i Oslo i regnvær mandag formiddag. Han var ordknapp, smilende, optimistisk og veldig spent på resultatet.

Stoltenberg frykter uklar situasjon

— Dere må gå og stemme for å unngå en Høyre-regjering, sa statsminister Jens Stoltenberg da han mandag morgen avla stemme ved Tåsen skole i Oslo.

Statsministeren slo fast at velgerne har et klart valg: En fortsatt Ap-regjering eller en regjering dominert av Høyre og Fremskrittspartiet.

— Jeg frykter en uklar situasjon, og dette blir et spennende valg, sa Stoltenberg.

SV vil presse Ap

Spennende synes også SV-leder Kristin Halvorsen det kan bli hvis partiet kaprer nok velgere til å presse seg inn blant Ap-politikere i regjeringen.

— Med styrke, makt og politisk gjennomslagskraft kan vi tvinge Ap til å tenke nytt. For første gang i Norge kan Ap måtte forhandle om regjeringsmakten, sa Halvorsen mandag ettermiddag før hun stemte på Grünerløkka skole i Oslo.

Hun sa at Arbeiderpartiet i så fall er et av de siste sosialdemokratiske partiene i Norden og Europa som innleder slike koalisjoner.

Kristin Halvorsen er spent på valget etter at hun gjorde sin borgerplikt på Grunerløkka skole mandag. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Kjell Magne Bondevik ble raskt omgitt av begeistrede barn da han mandag formiddag kom til Kvam skole i Molde for å avgi sin stemme ved årets stortingsvalg. (Foto: Per-Tormod Nilsen / SCANPIX)

Statsminister Jens Stoltenberg avga sin stemme ved årets stortingsvalg på Tåsen skole mandag morgen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Kystpartiets Steinar Bastesen var i dårlig lune mandag formiddag. Først lekte han katt og mus med flere fotografer som ville forevige ham da han skulle avgi sin stemme. Fotografering i valglokalet ble det likevel litt senere på dagen. Han ga Brønnøysunds Avis dispensasjon til å arrangere et bilde inne i valglokalet. (Foto: Reidun Skoge / Brønnøysund Avis / SCANPIX)

En fornøyd FrP-leder Carl I. Hagen sammen med kona Eli forlater valglokalet på Bestum skole i pøsregn, etter å ha stemt på sitt eget parti mandag formiddag. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX)

Sist endret: 10. September 2001 16:23

STEMTE KRF: Kjell Magne Bondevik kom til Kvam skole i Molde for å avgi sin stemme ved årets stortingsvalg.
(Foto: Per-Tormod Nilsen / SCANPIX)