NTB har snakket med Norli Bokhandel og Forbrukerrådet, og den som vil bytte en julegave har noen ekstra utfordringer. Han eller hun vet kanskje ikke hvor julegaven er kjøpt, og normalt mangler kvitteringen. Det er ikke alltid så hyggelig å ringe til giveren og fortelle at du vil bytte gaven, og på den måten få opplysninger om butikk og pris.

Feilfrie varer — Mange får to eksemplarer av samme bok. Eller de kan rett og slett tenke seg å bytte boken i en annen, sier daglig leder ved Norli Bokhandel i Universitetsgata i Oslo, Sissel Tveit, til NTB.

Hun sier at det normalt går helt greit å bytte bøker, og at Norli legger ved byttekort i alle bøker som selges som gave. I år er det bestselgerne «Løvekvinnen» av Erik Fosnes Hansen og «Saabyes Cirkus» av Lars Saabye Christensen som har havnet under mange juletrær. Av krimbøker er det Stieg Larssons «Menn som hater kvinner» som har solgt best.

Noen vil likevel få problemer når de skal bytte, enten det er bøker eller andre julegaver. Jo Singstad i Forbrukerrådet sier til NTB at bytteretten gjelder feilfri vare. Det nytter dermed ikke å lese boka først, og så bytte den.

— At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren kan nekte å bytte dersom emballasjen er skadet, sier Singstad.

Mangler kvittering Den som skal bytte en julegave har normalt ingen kvittering å vise fram. Kanskje vet du heller ikke hvor varen er kjøpt. Ifølge Singstad pleier butikkene å være fleksible i forhold til dette rett etter jul, så lenge butikken fører varen og varen er ubrukt.

Mange større kjeder har etablert en praksis med 8-14 dagers bytterett. Julegaver kan være kjøpt lenge før jul, slik at det kan oppstå et problem i forhold til tidsfristen. Forbrukerrådets erfaring er at de fleste strekker seg lengre ved bytte av julegaver enn ellers i året.

Vil du ha pengene tilbake i stedet for en alternativ vare kan du få problemer. Den sedvanebestemte bytteretten gir ikke rett til å kreve pengene tilbake for feilfri vare. Du har normalt valget mellom å ta ut en vare forretningen har, eller å akseptere en tilgodelapp.

Billigsalg Varen du fikk til jul kan være på billigsalg like over jul. I og med at bytteretten gjelder vare mot vare, må du akseptere å bytte til en tilsvarende vare på byttetidspunktet. Du kan få en tilgodelapp på prisen som ble betalt for varen, men selgeren kan da sette som betingelse at den ikke kan brukes på utsalgsvarer.

Gavekort er blitt en populær julegave. Mottakeren får da mer for pengene når salget starter like over jul.

— Vi er kjent med at enkelte forretninger ikke lar kunden bruke gavekortet på salgsvarer. En slik begrensning må i så fall være avtalt i forbindelse med kjøpet av gavekortet, sier Singstad.

Julegaver kjøpt på nett kan by på spesielle utfordringer, dersom de skal byttes. Angrefristloven gjelder også for varer kjøpt på internett eller postordre. Hvis det følger med et angrefristskjema, må du melde fra til selgeren innen 14 dager at du vil gå fra kjøpet. Dersom angrefristskjema ikke følger med er angreretten tre måneder. Bytte av en julegave kjøpt på nett eller postordre innebærer at varen må sendes tilbake og at du må betale returportoen selv.