– DVD? Det aner jeg ikke hva er. Jeg trodde SMS var en slags sykdom. Det er det visst ikke. DVD har jeg ikke peiling på. Men jeg tror det kan være fint å gi bort som gave, sa vår teater— og filmprimadonna framfor noen, Wenche Foss (88), til NTB før teater- og filmskattene ble presentert i Filmens Hus i Oslo onsdag.

Sammen med sin gamle venn og kollega Henki Kolstad (91) kastet hun bokstavelig talt glans over forsamlingen. Som så mange ganger før.

Wenche Foss medvirker i to av stykkene, «Rosmersholm» og «Vildanden», i det siste i samspill med nettopp Henki Kolstad.

Fire pluss fire

Til sammen inneholder de to «boksene» tre filmversjoner av Ibsens tidløse skuespill og et tilsvarende antall oppsetninger fra NRKs rikholdige fjernsynsteater.

Det hele har vært mulig takket være et enestående samarbeid mellom NRKs dramaavdeling, Norsk filminstitutt, det Disney-eide distribusjonsselskapet Buena Vista og FILM&KINO.

I tillegg til kulturskattene inneholder DVD-boksene også en dokumentar om vår store dramatiker, lagd av tidligere NRK-reporter Erling Borgen.

DVD-ene er foreløpig produsert i 2.000 eksemplarer, men samarbeidspartnerne håper på ytterligere opplag. De vil bli solgt i 700 butikker, 300 post-i-butikk og i butikkjeder.

Kulturskatter

Den unike godbiten i «filmpakken» er Victor Sjøstrøms stumfilm «Terje Vigen» fra 1917, med Ketil Bjørnstads nyskrevne musikk.

Men tilbudet omfatter også Tancred Ibsens siste film, «Vildanden» (1963), Sverre Udnæs’ debutfilm «Fru Inger til Østråt» (1975) og heftet «Ibsen på film», skrevet av Robert Ferguson.

NRK stiller med den kritikerroste forestillingen «Rosmersholm» fra 2001 med Laila Goody, Wenche Foss og Bjørn Skagestad, Per Bronkens «Fruen fra havet » (1979) med Liv Ullmann, Arild Brinchmanns «Et dukkehjem» (1973) med Lise Fjeldstad og Knut Risan og ”Vildanden (1970), der Anne Marit Jacobsen fikk sitt gjennombrudd som skuespiller.

Ibsenåret

Det er ingen tilfeldighet at DVD-ene utgis i 2006 – Ibsenåret. Både initiativtakeren, direktør Vigdis Lian i Filminstituttet, og NRKs dramasjef Hans Rossiné mener nettopp Ibsenåret inspirerer til å spre kunnskap om vår internasjonale dramatiker.

Begge er også enige om at både Fjernsynsteatrets og filmlerretets innspillinger har tålt tidens tann. Ikke minst skuespillerprestasjonene.

– Med disse DVD-utgivelsene har vi tatt vare på og fått anledning til også å vise store skuespillprestasjoner for framtidige generasjoner, sier Rossiné til NTB.

Men han kan ikke love en gjenoppvekking av det av mange savnede Fjernsynsteatret:

– Vi vil nok lage enkeltoppsetninger for fjernsyn i fremtiden, men neppe faste produksjoner hver tirsdag, som tidligere, sier dramasjefen.

LANSERING: F.v.Laila Goody, Wenche Foss og Henki Kolstad var til stede i Filmens hus under onsdagens presentasjon av to DVD-bokser med Henrik Ibsens skuespill.DVDene lanseres om en uke og inneholder NRK-produksjoner fra Fjernsynsteatret og spillefilmer opprinnelig beregnet på kino.
Knut Falch /SCANPIX