KrF og Venstre mener at Høyre bør danne regjering alene fordi valgresultatet tilsier et regjeringsskifte. De vil ikke inngå i det parlamentariske grunnlaget for en Høyre-regjering, men samarbeide fra sak til sak. Petersen vil måtte regjere på Bondeviks nåde.

Petersen er skuffet over at det ikke blir noen trepartiregjering, men glad for at KrF og Venstre peker på Høyre som regjeringsparti.

— Nå vil vi se på hvilke muligheter som foreligger for å få det til. Det blir ikke lett, men jeg tror det er muligheter fordi det er ønske om et kursskifte i Norge, sa Petersen tirsdag kveld. Han avviser kritikk for kravstorhet i sonderingene.

I tillegg til KrF og Venstre, må Petersen satse på Fremskrittspartiet som sin viktigste samarbeidspartner. Allerede onsdag vil Petersen møte Hagen for å snakke politikk og muligheter for støtte.

Innflytelse

KrF ser lyst på utsiktene til betydelig gjennomslag for partiets politikk, selv om det ikke blir regjeringsdeltakelse i denne omgang. KrF vil benytte sin vippeposisjon i Stortinget for alt den er verd.

— KrF kan få større politisk innflytelse i opposisjon enn som juniorpartner i en Høyre-dominert regjering, sier KrFs statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik på spørsmål fra NTB.

Med 38 representanter bak seg i Stortinget kan Jan Petersen bli sjef for en regjering som enda mer enn Bondevik-regjeringen kan bli kalt "enestående svak", selv om Bondevik ikke ga slike attester tirsdag. Han sa også at de mislykkede sonderingene ikke har ødelagt et godt personlig forhold til Høyres ledelse.

Verken Bondevik eller Venstre-leder Lars Sponheim ville helt utelukke at det kan bli snakk om nye samtaler med Høyre, men sa at Høyre må i så fall komme tilbake med en helt annen forhandlingsvilje og fire på mange av sine krav.

Statsminister Jens Stoltenberg ville tirsdag ikke kommentere bruddet i sonderingene.

Frp-leder Carl I. Hagen sier til NTB at sammenbruddet er flaut, og at det viser mangel på respekt for velgerne. Han mener at forhandlinger bør fortsette for å komme fram til et borgerlig regjeringsalternativ.

Høyre-dominans

Sentrumspartienes talsmenn framstiller et Høyre som forlangte full dominans i en koalisjonsregjering, både politisk og når det gjaldt regjeringens ledelse. Høyres krav om å få både stats- og finansministeren utløste bruddet, mens det også var stor avstand i politiske saker.

— Hvis vil skulle gått fra sonderinger til forpliktende forhandlinger, kunne det blitt en altfor Høyre-dominert regjering. Gjennom sonderingene har det tegnet seg et bilde med fullstendig ubalanse mellom sentrum og Høyre i både politikk og ledelse av regjeringen, sa Bondevik.

Større avstand

Bondevik sa at han aldri i sine mange forhandlinger med Høyre har opplevd så stor politisk avstand mellom sentrum og Høyre. Venstre-veteranen Odd Einar Dørums felte følgende korte dom:

— Jeg har samarbeidet med Høyre i 26 år. Nå har jeg gjort en ny erfaring.

Bondevik gjorde det klart at han er blitt djupt såra og vonbroten over alle framstillingene om at det viktigste for ham har vært å få tilbake posten som statsminister.

- Urettferdig

— Dette føles svært urettferdig. Jeg gjorde det klart at min person ikke skulle stå i veien for å finne fram til en løsning, slo han fast.

— Det er dypt urettferdig og usant å framstille det som om dette har dreid seg om å gjøre Bondevik til statsminister, sa Lars Sponheim.

Sammenbruddet lå i luften ut over tirsdagsettermiddagen. Etter en tenkepause kom samtalene i gang igjen, men varte bare en drøy times tid før KrFs sentralstyre og stortingsgruppe ble innkalt til møte klokka 19. Da var løpet kjørt. KrFs organer vedtok enstemmig ledelsens råd om å avblåse sonderingene. Det samme gjorde Venstres sentralstyre.

- Hvis vi skulle gått til forhandlinger om en regjering, ville det tegnet seg et bilde av en Høyre-dominert regjering, sa Kjell Magne Bondevik da han tirsdag kveld begrunnet bruddet i regjeringssamtalene med Høyre.
SCANPIX
BETENKT: Høyre-leder Jan Petersen i vandrehallen på Stortinget etter bruddet i regjeringssonderingene med Venstre og KrF sent tirsdag.
SCANPIX