HALLGEIR OFTEDAL

Andersen hadde ikke noen forklaring på dette. Han anså det lite sannsynlig at klærne ble skiftet på jentene mens de straffbare handlinger pågikk eller etterpå.

Aktor ønsker åpenbart å slå huller i forklaringen til Andersen om at jentene ikke var helt avkledt da de ble voldtatt. Samtidig minnet aktor om at jentene kunne ha byttet klær etter badingen, men at det var noe jentene ikke pleide å gjøre.

Klesbyttet er noe aktor kommer til å «bruke» mot Andersen, fordi påtalemyndigheten mener Andersen ikke har forklart alt han vet om det som skjedde i Baneheia.

Førstestatsadvokat Edward Dahl er mild i sin form under utspørringen. Andersen sitter henvendt mot Dahl, og bare et lite blikk til siden gjør at han har direkte øyekontakt med mødrene til de to drepte jentene. Slik har Andersen sittet siden klokken 9.05 i dag morges, bare avbrutt av ti minutters pause.

Jan Helge Andersen fortalte retten at Viggo gjerne ville prate om det som hadde skjedd i Banheheia, men det ønsket ikke Andersen. I stedet ble de sittende og prate om militæreffekter. De tok en øl hver på trappen hjemme hos Viggo Kristiansen, før to kamerater kom på besøk. Kameratene ertet Viggo, som etterhvert ble ganske irritert.

Et vitne har også sett Andersen i Baneheia 18. mai. Ifølge Andersen var det ikke unaturlig. Han gjorde det mange ganger i uken. Da han satt i Baneheia, snakket en turgåer til ham. Han fortalte at han ventet på noen, for å slippe «skravlingen» fra damen. Men Andersen ventet ikke på noen. Han bløffet for å slippe å prate.

— Var du ute for å rekognosere?

— Nei.