— Vi klarer ikke å stoppe utbruddet av svineinfluensa, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

— Det er ikke en strategi å forsøke å stoppe utbruddet ved kilden i Mexico, sa han under en pressekonferanse som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet holder i Oslo tirsdag.

Norske helsemyndigheter har 8-10 norske borgere i søkelyset fordi de har svineinfluensaliknende symptomer etter reiser i Mexico og Sør-Amerika.

Smittvernesvakten ved Folkehelseinstituttet mottar stadig tilbakemeldinger fra personer som har vært i de berørte områdene, og som har alt fra sår hals til feber og alvorlige luftveissymptomer.

Les også: - Obama aldri i fare

— Vi har en åtte – ti mistenkte i Norge. Noen av dem er av avkreftet, og andre gjennomgår nå kliniske undersøkelser. Hvis du har blitt syke etter reise i Mexico, anbefaler vi alle å ta kontakt med lege, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

152 døde

  • Sannsynligvis er det tusenvis av smittetilfeller i Mexico, sier Iversen.

Han sier at mange av disse antagelig har mildere sykdomsforløp.

Den høye andelen unge døde er et av mysteriene knyttet til viruset.

Ikke restriksjoner Til tross for at både myndighetene i USA, Canada og Storbritannia har gått ut med advarsler til sine borgere om å reise til Mexico, vil ikke norske helsemyndigheter gjøre det samme.

— Det er veldig mye kunnskaper vi mangler om situasjonen i Mexico. WHOs vurdering er at det ikke er tilstrekkelig kunnskap om svineinfluensaen til å innføre formelle reiserestriksjoner. Vi vil derfor heller ikke gå ut med formelle restriksjoner fra norsk side, sa helsedirektør Larsen under pressekonferansen.

Les også: Ikke smitte i Tromsø | WHO skjerper alarmnivået |

I stedet oppfordres de som har planlagt å reise til landet til å vurdere om reisen er nødvendig.

— Vi lar dette valget være opp til hver enkelt å avgjøre dette, sier Larsen.

Han finner ingen grunner til å vurdere om man bør unngå å reise til land som USA, Spania, New Zealand eller Storbritannia, der det har vært bekreftede smittetilfeller.

Håkon Mosvold Larsen