Blitz anmoder demonstranter om å fortsette voldsbruken, og politiet skal sitte på etterretningsinformasjon om at ekstreme miljøer i utlandet planlegger å delta i lørdagens demonstrasjon i Oslo.

Etter det VG Nett erfarer, har politiet etterretningsinformasjon om at demonstranter fra radikale miljøer i Sverige og Danmark har reist til Norge for å delta i lørdagens demonstrasjon. Politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt vil verken bekrefte eller avkrefte denne informasjonen.

Fakkeltog i Bergen: — Våpenhvile nå!

— Vi har et godt etterretningsbilde og en god dialog med arrangøren, slik at de seriøse aktørene får fremført budskapet på en sikker og verdig måte, sier han.

Oppfordrer til voldsbruk

Demonstrasjonene i Oslo torsdag kveld førte til de verste opptøyene i Oslo siden 80-tallet. Justisminister Knut Storberget (Ap) krever en rapport om hvem som sto bak.

Fredriksen påpeker at Oslo-politiet tar hensyn til alle mulige scenarioer i forkant av demonstrasjonen.

— Vi vil ha tilstrekkelig med mannskaper, sier han.

Organisasjonen Blitz er blant dem som har tilsluttet seg demonstrasjonen. På sin hjemmeside har organisasjonen følgende melding: « I dagene som kommer så vil det være mange som skal ta avstand fra opprørernes steinkasting, ruteknusing og annen motstand mot den ettergivende linjen som Norge har i forhold til Israel sin okkupasjon, men Blitz støtter og hilser opprørerne velkommen, og ser frem til å delta i videre kamper mot okkupasjonen av Palestina».

Tar avstand

Fredag kveld tok arrangørene Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen i Norge avstand fra Blitz’ uttalelser.

— Arrangørene ønsker en rolig demonstrasjon. Meldingen «Opprør i Oslo sentrum» på nettsidene til Blitz bryter med det vedtatte grunnlaget for markeringen, skriver de i en pressemelding.

Les også: Erlend (16) ble drapstruet etter Israel-støtte

Etter planen vil demonstrasjonen begynne foran Stortinget klokken 14. Deretter skal den rolig bevege seg mot den israelske ambassaden, hvor markeringen så avsluttes.

Arrangørene har mobilisert vakter fra ulike miljøer. De ønsker velkommen alle som støtter en fredelig markering for Gaza.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Solum, Stian Lysberg