Brakvalg for SV og Høyre, men katastrofetall for regjeringspartiet. Et politisk jordskjelv skapte stor spenning om regjeringsspørsmålet. Natt til tirsdag, var det uavklart hvem som skal styre Norge etter valget.

For Arbeiderpartiet ble valgresultatet akkurat så elendig som alle meningsmålinger tydet på. Da Jens Stoltenberg gikk på talerstolen på Aps valgvake klokken 22.40 gjorde han det likevel klinkende klart at han ikke kom til å kaste kortene i natt.

Presset Bondevik

— Det er klokt av meg å vente til vi har et valgresultat, sa statsministeren før han la til:

— Det er ikke flertall for noe annet erklært regjeringsalternativ, sa statsministeren, sa Stoltenberg. Stoltenberg gjorde det samtidig klart at Arbeiderpartiet ikke kan fortsette å regjere dersom KrF og Høyre blir enige om å danne regjering med støtte fra Fremskrittspartiet. Han presset Bondevik til å velge side, mens han snakket i svært positive vendinger om SV. Men både Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen gjorde det klart at det går mot regjeringsskifte. Det kunne de gjøre i forvissning om at det nye Stortinget vil få et klart borgerlig flertall.

Venstre på vippen

Bondevik klamret seg fortsatt til håpet om en sentrumsregjering. Da måtte i så tilfelle Venstre få plass på Stortinget. Ved 23-tiden lå Venstre like under sperregrensen. Lars Sponheim holdt sistemandatet i Hordaland med hårfin margin.

Kristin dronningen

Arbeiderpartiet lå an til å få 42 representanter i det nye Stortinget. Det vil i så fall være det verste nederlaget for Ap i moderne tid. Høyre pustet utover kvelden Ap i nakken om å bli landets største parti. En fremgang på nesten ti prosent skapte trampeklapp og ville jubelscener på Høyres valgvaker rundt i landet. Høyre lå an til å få 39 mandater, en fremgang på 16 representanter.

Kristin Halvorsen ble valgnattens dronning. En fremgang på 5,2 prosentpoeng så ut til å gi partiet 23 representanter i det nye Stortinget.

Drama i Hordaland

I Hordaland var det drama til siste opptellingsminutt. Ap-Nedturen fører trolig Rita Tveiten tilbake til Osterøy, og Ap sitter igjen med tre på Hordalandsbenken. Høyre så ut til å bli fylkets største parti og så ut til å kunne sende fire representanter til Tinget.

Både Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet så ut til å nå målet om tre representanter. Det betyr i så fall at Bergens-ordfører Ingmar Ljones forlater rådhuset.

Også Senterpartiets Rune Skjælaaen smilte bredt. Stikk i strid med meningsmålingene var han inne på utjevningsmandat.

Men Torstein Dahle (RV) måtte skuffet konstatere at det heller ikke så ut til å bli stortingsplass denne gangen heller.

SV også i Sogn & Fj.

Også i Sogn og Fjordane ble det jubelvalg for SV. Førskolelærer Heidi Grande Røys suser inn på Løvebakken og blir dermed den første SV-politiker fra fylket på Stortinget. Da denne utgaven av BT gikk i trykken, var det Aps andrekandidat Aud Viken som ble taperen.

FIKK BANK: Jens Stoltenberg fikk bank av velgerne.
FOTO: SCANPIX