At 150-års jubilanten NSB kan få tekniske problemer, forstår de alle, passasjerene som har kontaktet bt.no i dag. At avgangen fra Bergen derfor blir forsinket med om lag en time, skjønner de også.

Men de sliter med å godta at de skal tøffe hele veien til Oslo i et lokaltog, fordi det rett og slett ikke finnes materiell med vanlig standard her vestpå som kan ta dem opp på fjellet eller helt til Tigerstaden på ordentlig vis.

— Vi sitter som sild i tønne. Det er varmt og ubehagelig. I reisefølget vårt er det to personer på henholdsvis 90 og 95 år. sier en passasjer til bt.no.

- Veldig uprofesjonelt

— Informasjonen over høytalerne var grei nok, men personellet skjønte ikke de passasjerene reagerte med irritasjon over å bli stuet sammen i slike vogner som dette her.

Han reagerer likevel mest på det han kaller «mangel på profesjonalitet» hos NSB.

— Dette er et symptom på en nedadgående trend for Bergen som togby. Det er ganske ille at de ikke har reservemateriell i Bergen. Det er veldig uprofesjonelt.

For dyrt

— Det var en sikkerhetsfeil på lokomotivet som gjorde at vi måtte bytte materiell, sier Åge-Christoffer Lundeby, vakthavende informasjonssjef NSB, til bt.no.

— De kjører et lokaltogsett, men med bedre stoler enn vanlig lokaltogstandard. - Men ikke like bra som vanlig?

— Nei.

— Er ikke det dårlig av NSB å ikke ha et lokomotiv i reserve i Bergen for togene på Bergens-banen.

— Hvis vi skal ha alle typer materiell på alle steder til enhver tid, vil det bli veldig dyrt, mener Lundeby.

- Beklager

Han forstår likevel at passasjerene reagerer.

— Vi kjører jo med en annen type standard ellers og våre kunder forventer god standard. Da er det klart at de reagerer. NSB beklager at vi ikke klarer å levere den standarden kundenen for-venter, men alternativet var busser og det hadde i hvert fall ikke gått fortere.

På Voss vil to ekstra vogner bli satt inn, slik at de reisende ikke blir sittende så tett som fra Bergen. På Geilo eller Ustaoset vil så passasjerene gå over i det møtende toget fra Oslo, og dermed få vanlig standard frem til hovedstaden. Mens passasjerene fra Oslo til Bergen, må nøye seg med lokaltoget videre til Bergen.

— Slik at vi får materiellet tilbake der det skal være, forklarer Lundeby.