Med en gang butikkene åpner i romjula, starter rushet av mindre fornøyde mottakere av årets julegaver. Ifølge loven har de ikke krav på å bytte gavene uten byttelapp, men det er blitt så dagligdags å bomme med julegavekjøp, at det er sedvane å la folk bytte varer som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker, DVD-er og CD-er.

– Det hersker stor forvirring rundt dette, sier informasjonsrådgiver Øyvind Herseth Kaldestad i Forbrukerrådet til NTB.

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å ha følgende i bakhodet når de kjøper presanger til andre: Det er en risiko for at mottakeren ønsker å bytte gaven. Legg ved byttebevis.

Byttelapp og kvittering

På Forbrukerrådets nettsider ligger de ti kjøpevettreglene med utfyllende kommentarer. Første bud er å ta vare på kvittering eller annen dokumentasjon på kjøpet. Siden det kan bli mye i førjulstiden, er det en idé med en egen julegavekonvolutt med alle kvitteringene oppi, med navn på mottaker.

– Ved kjøp av julegaver er det kanskje spesielt viktig å sjekke ut om en kan bytte varen, siden det alltid er vanskelig å vite om gaven passer eller faller i smak. Et byttebevis som pakkes sammen med varen, er en nyttig bekreftelse for hvor varen er kjøpt – og at det er inngått avtale om bytterett, sier jurist Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet.

Gaver på salg

Kunden skal normalt få bytte varen til noe av tilsvarende verdi. Men hva da hvis gaven man har fått er nedsatt til halv pris når man kommer for å bytte?

– I og med at retten omfatter bytte av vare mot vare, vil det ikke være rimelig at man innleverer en vare og krever å få to tilbake. Du må akseptere og få bytte til en tilsvarende vare på byttetidspunktet. Du kan ofte få en tilgodelapp, men selger kan da sette som betingelse at den ikke kan benyttes på utsalgsvarer, sier Lange.

Hvis man ikke bryr seg om at det er litt upersonlig, er gavekort et godt alternativ.

– Mottakeren får da mer for pengene når salget starter i romjulen. Forbrukerrådet er kjent med at enkelte forretninger ikke lar kunden bruke gavekortet på salgsvarer. En slik begrensning må, for å være gyldig, avtales ved kjøpet av gavekortet, sier Lange, som også anbefaler å sjekke om gavekortet har begrensninger, for eksempel kort gyldighetstid. Om ikke annet er avtalt, er gavekortet gyldig i tre år.

Å BYTTE ELLER IKKE BYTTE: Ikke alle julegaver faller i smak.
bente ljones