For ti år siden var det familiefolk med boliglån som strømmet til namsmannen for å be om gjeldsordning. I dag er denne gruppen i stor grad danket ut av unge mennesker som sliter med å betjene dyre forbrukslån.

— Det er tydelig at det er forbrukstanken som råder: «Jeg vil ha det som alle andre har». Mange tenker kortsiktig, og kjøper seg ferier, møblement, hvitevarer og bil, forklarer Lillian Bersås, seksjonssjef ved namsfogden i Bergen

En av fem under 30

Hele en av fem av dem som har søkt om gjeldsordning hos namsfogden i Bergen så langt i år, er under 30 år.

— Før 2001 kan jeg ikke huske at vi hadde en eneste søker under 30. Nesten samtlige var over 35, påpeker Lillian Bersås.

For å få gjeldsordning er en nødt til å være varig ute av stand til å betale ned lån en har tatt opp minst to år før søkedato. De som får ordningen får slettet gjeld mot at de forplikter seg til å betale så mye de klarer i fem år.

Da gjeldsordningen ble etablert i 1993 var det flest familiefolk blant søkerne. De slet med å betjene lån de hadde tatt opp for å betale høyt prisede boliger på slutten av 80-tallet. Mange hadde mistet huset i tvangsauksjon og satt igjen med et boliglån og ingen bolig.

— Svært mange havnet i vanskeligheter etter en skilsmisse eller å ha mistet en jobb, forklarer enhetsleder Ove Rønhovde ved gjeldsrådgivningstjenesten i Bergen kommune.

- Glemmer konsekvensene

Også Rønhovde har merket en økt pågang av unge mennesker som har havnet i gjeldskrise etter å ha kjøpt varer med penger de ikke har. De sitter igjen med forbrukslånet lenge etter at brunfargen fra ferieturen de kjøpte er falmet.

— Samfunnet forteller oss jo at vi kan kjøpe nå og betale senere. Ungdommer låner for mye og tenker ikke over konsekvensene. Så sitter de her hos meg med mellom 200.000 og 300.000 i forbruksgjeld, og har lyst til å etablere seg med bolig. Da må jeg fortelle dem at det kan de ikke, sier Ove Rønhovde.

Hos inkassoselskapene har aldersgruppen mellom 18 og 20 år utmerket seg som dårlige betalere de siste årene. Generalsekretær Thor Andersen i Norske Inkassobyråers Forening mener det har sammenheng med den økende trangen til å etablere seg i egen bolig tidlig.

— Samme sekund som ungdommene låser opp døren til leiligheten eller hybelen står en 42-tommers plasmaskjerm med surroundanlegg klar. De har ikke betalt cash, men leaser eller leier varene, forklarer Andersen.