NINA SKRÅMESTØ NESHEIM, BIRGITTE KLÆKKEN

— Jeg lurer av og til på hvem som har bestemt at alle familier skal være så innmari like. Det viktigste for oss er at vi og barna har det godt med de valgene vi har tatt, sier Kjartan Skadberg og gir kjæresten Karen Olivares en klem.

Familien på fire gjør som stadig flere andre i våre dager; velger nye måter å organisere familielivet på.

Tendensen bekreftes av forsker Anne Skevik Grødem ved NOVA.

— Kjernefamilien står fortsatt sterkt, men innholdet er ikke nødvendigvis det samme som før. Hver enkelt velger i større grad hvordan de ønsker å organisere familielivet. De bestemmer selv hvem som skal være en del av kjernefamilien. Vi er flokkdyr og ønsker å leve sammen med andre. Samtidig er vi individualister som ønsker å bestemme selv hvem vi skal omgås og i hvilken form det skal skje, forklarer Grødem.

To hjem

Kjartan og Karen har valgt å ha hver sin bolig. Karen og barna bor i en leilighet på Flekkerøya, mens Kjartan bor like i nærheten. Dagene tilbringer de sammen. Hver morgen samles alle fire i Karens leilighet og spiser frokost, før de kjører Elina (4) og Jonathan (11/2) til barnehagen. På ettermiddagen henter de barna sammen før de går hjem og spiser middag. Men på kvelden går de hver til sitt. Den spesielle løsningen har både fordeler og ulemper.

Ved å ha hver sin bolig slipper de en del av hverdagsproblemene de hadde da de bodde sammen i Oslo. Men:

— Det kan føles ganske ensomt til tider når barna er lagt og Kjartan drar hjem til seg. Likevel er det foreløpig den beste løsningen for oss. Sånn som det er nå blir det for mye for oss å bo sammen, sier Karen.

Hun har jobbet i serveringsbransjen, men ønsker nå en jobb med mer arbeid på dagtid, for å få mer tid til barna. Kjartan, som jobbet som steinhugger i Oslo, ser seg om etter en liknende jobb i Kristiansand.

Begge har fått reaksjoner på måten de lever på. De fleste er positive, men noen lurer på hvorfor de ikke bare flytter sammen. Samtidig føler de at det har blitt mer akseptert å velge annerledes.

— Vi har fått støtte fra familie og venner som synes det er positivt at vi har funnet vår måte å være sammen og leve på, forteller de.

Ønsker familieliv

Grødem tror vi kommer til å se mer til ulike måter å organisere familielivet på i fremtiden. Selv om det fortsatt er vanskelig for mange å akseptere familiepraksiser som er svært forskjellige fra det tradisjonelle idealet

— De fleste ønsker selv et familieliv. Folk gifter seg, de homofile kjemper for sine rettigheter til et familieliv og skilte stifter nye kjernefamilier med mine, dine og våre barn. Spør vi folk hva som er viktig for dem, svarer de fleste at det viktigste er at de nærmeste har det bra.

Forskeren tror det er flere grunner til at kjernefamilien står så sterkt, uansett form, i vårt samfunn.

— Det har å gjøre med ønske om fellesskap, lange tradisjoner, sosialt press og aksept fra venner og familie. De fleste ser det i tillegg som en verdi å oppdra barn sammen som foreldre, sier Grødem.

Nye utfordringer

Hun ser at kjernefamilien står overfor en del nye utfordringer i våre dager.

— Det er ikke så mange ytre ting som binder oss sammen lenger og folk bruker mye tid på mange ting utenfor hjemmet. I tillegg har vi økonomisk frihet til å klare oss selv, så vi trenger ikke bo sammen hvis vi ikke ønsker det, sier forskeren.

Kjartan og Karen er åpne for at de kanskje om noen år bor alle fire under samme tak. Men ikke for enhver pris. De ønsker å nærme seg hverandre sakte men sikkert for ikke å risikere at forholdet ryker.

— Det viktigste er at barna er trygge og at vi gjør det vi kan for at kjærligheten skal vare livet ut, sier Kjartan.

Bergens Tidende/Fædrelandsvennen

KJERNEFAMILIE: De er den moderne kjernefamilien. Kjartan Skadberg (28) og Karen Olivares (26) er kjærester, har to barn og bor i hvert sitt hus på samme øy. FOTO: REIDAR KOLLSTAD
Reidar Kollstad