Fredrik Femtehjell Friberg (23) var en av 47 norske soldater som i dag ble hedret for sin innsats i Afhanistan.

Som sanitetssjef har Fredrikstad-mannen tilbragt de seks siste månedene i den nordlige Faryab-provinsen, der han har opplevd store oppturer og nedturer.

25.januar ble barndomsvennen Claes Joachim Olsson drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe i Ghormach-distriktet. Friberg var ute i felten, og over sambandet fikk han hele tiden oppdateringer om situasjonen.

Du må fokusere på det du har lært, og sammen med litt flaks kan det avgjøre om du holder deg i live

Fredrik Femtehjell Friberg, soldat.

Klar over faren

I går ble fire norske soldater drept ble da kjøretøyet ble utsatt for et veibombeangrep. Friberg har bodd sammen med alle de fire. To av dem kjente han godt.

— Jeg sitter med en stor klump i magen. Vi er få norske i Afghanistan, og man lever veldig tett på hverandre, sier Friberg til aftenposten.no.

23-åringen har selv fryktet for livet ved flere anledninger, men er klar på at det er en del av jobben.

— Det er alltid en risiko for at noe skal skje. Disse dødsfallene preger oss, men vi har visst at det er noe som kan skje, sier han.

— Det er frykten som holder deg skjerpet. Du må fokusere på det du har lært, og sammen med litt flaks kan det avgjøre om du holder deg i live, legger Friberg til.

Unik opplevelse

De norske soldatene jobber tett med sine afghanske kolleger i Faryab-provinsen. Alt fra felles måltider til samarbeid i felten fører til at man lærer hverandre å kjenne både på godt og vondt.

— Før jeg dro til Afghanistan var beskjeden at språk og religion kunne bli en utfordring. Ingen av delene har vært noe problem, men religionen understreker noen av de kulturelle forskjellene mellom oss, sier han.

Selv etter å ha mistet flere venner har ikke Friberg mistet lysten på å dra ut igjen. Det blir i så fall som lege, etter at medisinstudiene er over.

— Men først skal jeg ha meg en skikkelig ferie, smiler han.

- Har full støtte

Forsvarsminister Grete Faremo hyllet i dag innsatsen til de hjemvendte soldatene. Seremonien ble imidlertid overskygget av de fire norske som mistet livet i går.

Faremo beskriver dagen som «en sterk opplevelse», men er klar på at hendelsene ikke endrer strategien.

— Det er viktig å huske på at det norske oppdraget har full støtte i FNs sikkerhetsråd. I tillegg står det et samlet Storting bak vår innsats, sier hun til aftenposten.no.