Fathia Ahmed Omar omfattes av den såkalte Dublin-forordningen, som tilsier at asylsøkere skal få søknaden sin behandlet i det europeiske landet som først tok imot dem. Da Utlendingsnemnda (UNE) besluttet at Fathias sak ikke skulle behandles i Norge, ble hun derfor sendt til Italia.

- Det er mange grunner til at hun skulle blitt i Norge, iallfall inntil videre, sier konstituert generalsekretær Sylo Taraku ved Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

— Reglene er slik at man ikke skal avbryte en nødvendig behandling. Man skal ikke gjøre noe som kan utsette en person for skade på liv og helse, sier Taraku.

Han legger til at det å splitte familier også er imot grunntanken i Dublin-forordningen.

- Uforsvarlig

  • Denne saken viser trenden i norsk asylpolitikk, der man skal nå et mål på 5000 returnerte i år. Her har ikke norske myndigheter gjort jobben sin. Det er uforsvarlig at ingen kontaktet legen eller psykologen hennes. Dette er fullstendig uakseptabelt, sier Taraku.

I teorien skal Fathia fortsette sin medisinske behandling i Italia.

  • Men politiet her roper bare «vaffanculo» (dra til helvete) til meg, og på legekontoret får jeg ikke noe hjelp, sier Fathia.

- Advokaten spurte ikke

Hvordan kunne Fathia og Munir bli kastet ut av Norge? Noe av svaret ligger i at verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Utlendingsnemnda (UNE) var klar over den medisinske behandlingen hun fikk. Det fremgår av utvisningsvedtaket, som UNE har gitt Aftenposten innsyn i.

Fathias advokat, Bjørn Nærvik, brukte aldri behandlingen som argument overfor norske myndigheter.

  • Det var ingenting spesielt med helsesituasjonen hennes, sier han, før han bryskt avslutter samtalen.

Fathia og ektemannen Sabriye sier, uavhengig av hverandre, at de aldri ble spurt av advokaten om noe mer enn helt elementære opplysninger. Da de forsøkte å ringe ham for hjelp eller informasjon, fikk de alltid beskjed om at han ikke hadde tid til å snakke med dem.

  • Han virket ikke interessert, sier Fathia.

I utvisningsvedtaket fra UNE heter det blant annet at italienske myndigheter vil gi Fathia og Munir en «betryggende og forsvarlig» asylsaksbehandling. Ekteskapet med Sabriye anses ikke som tilstrekkelig dokumentert.

Verken UDI eller UNE kan kommentere denne enkeltsaken.