LENA VERMEDAL

Det var den norske ambassadøren i Tyrkia, Hans Wilhelm Longva, som i går uttalte i NRK at hotellansatte i Tyrkia har funnet spedbarn overlatt til seg selv — uten mat og drikke i flere dager.

For de fleste reisebyråene Bergens Tidende har kontaktet er tilfeller av grov omsorgssvikt mot barn på Sydenferie et ukjent fenomen. Ving bekrefter imidlertid at de har hatt slike saker.

— Det har skjedd episoder, men jeg vil ikke si at det er et stort problem. Det er ingen ferieland som utmerker seg. Oftest handler det om alenemødre og foreldre som har en overdreven bruk av alkohol og andre rusmidler, sier Christian Grønli, salgsdirektør hos Ving.

Reiseoperatørene varsler gjerne ambassader, konsulater eller barnevernet i slike saker. Verken Star Tour, Saga Solreiser eller Tyrkia-spesialisten Detur har registrert liknende saker de siste årene.

Slipper hemninger

Alkokutt er ikke i tvil om at norske barn opplever foreldre på fylla og omsorgssvikt i Syden.

— Vi vet at mange barn opplever dette. Det er trist, sier Trine Stensen Lunde i Alkokutt.

— Det er grunn til å peke på at også vanlige folk slipper hemningene løs. Mange drar med seg ungdom ut på barer og restauranter. Selv om de voksne opplever at stemningen er god, er det ikke sikkert barna synes det, sier Lunde.