— Dette er fortvilende og svært uvanlig, sier Sturla Henriksbø, politiadvokat ved Oslo politidistrikt.

Siden midten av desember i fjor har den unge mannen i midten av 20-årene levd i Oslo med hukommelsestap etter at han ble funnet i forkommen tilstand i en snøfonn i Grenseveien i hovedstaden. Ansatte ved et gatekjøkken så mannen og ringte etter ambulanse.

Han ble så lagt inn på sykehus, og politiet ble varslet. De har imidlertid ikke fått klarhet i hvem han er og hva han gjør i Norge.

Husker ingenting, ber om hjelp

— Vi vet ikke hvem han er. Det vet han heller ikke selv. Situasjonen er fortvilende for ham, sier Sturla Henriksbø.

Mannen, som nå kaller seg John Smith, ber sammen med politiet om publikums hjelp til å fremskaffe opplysninger som kan bidra til å identifisere ham.

Henriksbø forteller at mannen var uten noen identitetspapirer, husket ikke sitt eget navn, hvor han kom fra, hvordan han havnet i Norge eller noen andre detaljer fra sitt liv.

— Nå er det gått nesten fire måneder uten at han kan opplyse hva han heter eller hvor han kommer fra. I samråd med ham, har vi blitt enige om å gå ut med denne saken i mediene. Vi har ventet med dette for å skåne ham, men nå ber vi publikum om hjelp, sier Henriksbø.

Funnet uten penger

— Er det grunn til å tro at han har vært andre steder her i landet før han ble funnet i Oslo?

— Vi vet ikke.

Politiet håper imidlertid at noen i Norge har truffet mannen eller kan sitte med opplysninger på hvem han er.

— Hadde han penger på seg da han ble funnet?

— Nei.

Det var heller ingen andre papirer på mannen som kunne bidra til å forklare hvor han har vært eller hvem han er.

Var påvirket

— Var han beruset?

— Ja, han var påvirket, men mener han selv ikke har inntatt rusmidler frivillig.

På bakgrunn av tilstanden han var i 14. desember, iverksatte politiet etterforskning av om han kan ha blitt utsatt for en straffbar handling. Mannen lå i en periode på sykehus og gjennomgikk en rekke tester, uten at han har kunnet forklare hvem han er.

— Han har vært midlertidig innkvartert i bolig med hjelp fra Nav, men nå er det slutt på støtten derfra. Det er svært uvanlig at folk mister hukommelsen så lenge, sier Henriksbø.

Ingen treff

Han forteller at politiet har kontaktet en rekke land gjennom Interpol for å få avklart mannens identitet.

— Dette har ikke gitt noen treff på hans fingeravtrykk eller bilde, og politiet står nå uten spor. Samtidig er det gjerne straffedømte som havner i slike registre, og vi har ingen grunn til å tro at han er kriminell, sier Henriksbø.

Forstår flere språk

Mannen er av europeisk opprinnelse, snakker svært godt engelsk med østeuropeisk aksent, og forstår tsjekkisk, slovakisk, polsk og russisk.

— Han snakker altså flere språk og behersker engelsk svært godt. Han snakker en form for akademisk engelsk, og vi lurer på om han kan ha kommet til Norge for å studere eller arbeide. Hans kunnskapsnivå er også meget høyt, sier Henriksbø.

Mannen bor for tiden i Oslo. Han er 187 cm høy, har blå øyne og mørkeblondt hår.

Opplysninger som kan bidra til å identifisere mannen kan gis til Oslo politidistrikt på telefon 22 66 96 00 eller på e-post - oslo.seksualforbrytelser@politiet.no