— Vi må ramme dem som selger sin samvittighet for 30 sølvpenger, de som tipser om andre fordi fristelsen om store penger blir for stor, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til NTB.

Rabiate journalister, fullstendig uten hemninger og skrupler får normalt hyggelige folk til å svikte sine venner, prinsipper og samvittighet på det groveste for en håndfull kroner. Det er kjendisjournalistene, skal vi tro avsløringene tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs kommer med i boka si; «En helt vanlig dag på jobben».

— Det er forskjell på varslere og tystere. Tysterne trenger ikke noe vern, det er dem vi vil komme til livs, sier Kokkvold.

Åpen høring Presseforbundet vurderer nå om det mange mener er den ekleste og mest nedrige formen for journalistikk skal reguleres i Vær Varsom-plakaten – pressens eget etiske regelverk.

Melnæs åpnet døra inn til Se og Hør-redaksjonen for resten av verden, og fortalte om journalistiske metoder som ikke tåler dagens lys. Derfor stevner pressen til åpen høring om kjendis- og betalingsjournalistikken.

— Pressen har gransket seg selv utallige ganger, men det er første gang vi gjør det på denne måten, sier Kokkvold.

- Ingen rettssak Høringen finner sted i Oslo Forum klokka 13.00 mandag. Det er beregnet tre-fire timer til seansen, der mellom 14 og 16 pressefolk skal høres, sju representanter for Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal stille spørsmål, og «spesialetterforsker» Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk (IJ) legger fram funnene fra rapporten han har laget i forkant av høringen.

— Jeg har snakket med en masse kjendiser og journalister som driver med kjendisstoff. Det er både gleder og sorger. Noen har et uproblematisk forhold til kjendisjournalistikk, mens andre har opplevd mer problematiske sider, sier Bodahl-Johansen til NTB.

— Verken rapporten eller høringen har til hensikt å hogge hodet av kjendisbladenes redaktører og journalister, understreker Bodahl-Johansen.

Anonyme kjendiser Kjendisene som er intervjuet i rapporten har uttalt seg anonymt, og ingen av dem kommer til å delta under høringen. De som håper at seansen skal bli et kjendisfesjå, med saftig sladder, nye avsløringer og vitnesbyrd om de største og styggeste ulvene i dags- og ukepressen, blir nok skuffet.

Bare pressefolk skal delta på høringen, ikke fordi kjendisene ikke er invitert, men fordi de selv ikke vil.

— Noen hadde bare positive ting å si om Se og Hør og ville ikke delta fordi det er så politisk ukorrekt, sier Kokkvold.

Melnæs møter Nelvik Det nærmeste man kommer muligheten for kjendiseri er det første møtet mellom journalist og forfatter Håvard Melnæs og hans tidligere overordnede og sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik. Forholdet dem imellom har vært mildt sagt anspent siden ”En helt vanlig dag på jobben ble sluppet.

— Det blir neppe noen bamseklem, sier Melnæs til NTB.

Nelvik var opptatt da NTB kontaktet ham og har ikke svart på henvendelse siden.

Samtlige av pressefolkene som skal høres mandag, kommer fra medier som i en eller annen utstrekning skriver om kjendiser. Det er VG, Dagbladet, TV 2, Nettavisen, Norsk ukeblad, Her og Nå og Se og Hør, selvfølgelig.

- På tide med gransking Sjefen for Nordens største og Norges mest utskjelte ukeblad får den delte glede av å møte Håvard Melnæs for første gang siden «En helt vanlig dag på jobben» kom ut.

— Så langt har Nelvik bare sendt advokatene sine, men nå hadde han ikke noe annet valg enn å møte selv. Det skal bli interessant å høre hva han sier, sier Melnæs.

Han mener det er bra at boka hans nå får konsekvenser.

— Se og Hør har ikke bare vært et sladreblad i mange år, men også en premissleverandør i norsk presse. Det er på høy tid med en slik gransking, sier Melnæs.

Stian Lysberg Solum