Aftenposten fortalte søndag kveld at det på Aker brygge og Tjuvholmen høyst sannsynlig står avansert overvåkingsutstyr som gjør det mulig å spionere på næringsdrivende, advokater og andre som forvalter forretningshemmeligheter og millioner av kroner.

Luksushotellet The Thief, som eies av hotellkonge Petter A. Stordalen og frekventeres av mange høyprofilerte artister og forretningsfolk, ligger også i dette området.

— Ubehagelig

— Avsløringene endrer hverdagen for mange av oss. Vi har nå satt i gang et arbeid for å se på hvordan vi kan sikre at gjestene og vi som er ansatt her, ikke blir overvåket, sier Torgeir Silseth, konsernsjef i Nordic Choice, selskapet som driver The Thief.

Silseth sier det er åpenbart at et hotell som dette må ha ekstra gode sikkerhetsrutiner.

— Vi har kontaktet de som leverer nettjenester til oss for å se hva vi kan gjøre for å forhindre overvåking. Gjestene våre skal kunne bo trygt og bruke mobil og nettilgang trygt. Det er veldig ubehagelig for oss å tenke at det kanskje ikke har vært tilfelle til nå.

Silseth er overrasket over Aftenpostens avsløring.

— Vi kjenner problemstillingen, men omfanget er overraskende stort. Vi må innse at vi kanskje har vært for naive, sier han.

Kontinuerlig trussel

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er godt kjent med trusselen om overvåkning.

— Vi er klar over at næringslivet er utsatt og at det nesten kontinuerlig er denne typen trusler. En undersøkelse gjennomført av Næringslivets Sikkerhetsråd, viste at halvparten av alle større bedrifter melder at de har hatt et sikkerhetsbrudd påført dem utenifra, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

Signalene Aftenposten har fått inn på Aker brygge, stammer fra en IMSI-catcher som opererer med det mest avanserte innsamlingssystemet som Aftenpostens undersøkelser hittil har klart å avdekke. Dette utstyret er mer avansert enn det vi har funnet i området ved Statsministerens kontor og andre steder i Oslo sentrum.

NHO har lenge hatt fokus på sikkerhetsarbeidet og Skogen Lund er fornøyd med at Aftenposten har satt temaet på dagsorden.

— Jeg er enig i at det på en måte er bra at dette kommer frem, fordi jeg tror at kanskje den eneste måten å bekjempe dette på er økt bevisstgjøring, slik at man tar forholdsregler og profesjonaliserer sikkerhetsarbeidet i bedriftene. Dette er noe vi jobber med og har fokus på allerede.

— Mange er blitt bedre

— Jeg vil også si at mange bedrifter er blitt mye bedre på dette, sier Skogen Lund.

- Hvor forsiktig er du når du snakker i telefonen?

— Jeg tenker på det. Jeg snakker kanskje ikke så mye om forretningshemmeligheter, men jeg har samtaler med sentrale politikere og aktører.

NHO-direktøren sitter i styret i kommunikasjonsselskapet Ericsson og sier at hun har lært mye om data- og telefonsikkerhet der.

— Slik dette tegner til å dreie seg om, er det tydeligvis veldig organisert og profesjonellt. Det er ikke så lett å beskytte seg mot det.

Hun peker på at et enkelt mottiltak er å bli flinkere til å legge fra seg mobiltelefonen utenfor møterommene.