JØRN-ARNE TOMASGARD

— Religion er kommet tilbake i andre former. I 1960-årene trodde man religionen var i ferd med å dø ut, men religiøsiteten har tatt seg opp, særlig i nyere tid, sier førsteamanuensis Dagfinn Rian, ekspert på jødisk religion ved NTNU.

— Man kan tenke seg at grunnen er økt tempo, effektivitetskrav, ting går raskere. Vi har data og mobiltelefoner som øker kommunikasjonshastigheten. Stressfaktoren er blitt høyere. Vi har behov for ro, mener Rian.

Trendy, rødt bånd

Et rødt, tynt tøybånd rundt håndleddet er et symbol for tilhengerne av Kabbalah. Det røde båndet har blant annet en sentral plass i Britney Spears siste musikkvideo. David Beckham er avbildet en rekke ganger med det røde båndet, og han spilte også med det under EM i fotball. Madonna bærer det rundt venstre håndledd under den pågående europaturneen.

Beckham er et av verdens store mote- og trendikoner. Kabbalah-religion er med andre ord blitt trendy.

Andre som har kastet seg på Kabbalah-trenden er Demi Moore, Jerry Hall, Elizabeth Taylor, Barbra Streisand og Paris Hilton.

Jødisk mystikk

Kabbalah er jødisk mystikk. Trosretningen forfekter et syn om at der finnes en uendelighet som er kilden til all eksistens. Alt som eksisterer er et verktøy for mennesket til å fullføre sine oppgaver. Planter, dyr, stjerner og galakser er skapt for å tjene menneskene. Meningen med livet er å bli ett med det uendelige. Det er derfor vi finnes, og det er det sjelen begjærer. For å bli ett med det uendelige, må man være moralske og åndelige mens man lever. Dette forteller hjemmesiden «kabbalah Made Easy».

Andre jødiske grupper er kritiske til bevegelsen, og karakteriserer det som en kultbevegelse organisert av en tidligere forsikringsselger.

Bevegelsen ble nemlig opprettet av den tidligere forsikringsselgeren Philip Berg i USA for 35 år siden. Mannen er nå 75 år, multimillionær og har luksushjem både i New York og Los Angeles. Alt ifølge Sydney Morning Herald.

4000 år gammel

Kabbalah er en 4000 år gammel tro.

— Det er en gammel religion som er kommet tilbake i en «new age»-innpakning, analyserer Rian.

Han definerer «new age» som ny religiøsitet som er veldig mangfoldig. Hver person lager sin egen religion. Det plukkes litt herfra og derfra, men fjerner seg fra den tradisjonelle, konstitusjonelle religionen.

Rian advarer mot at denne typen religiøsitet kan bli egosentrert.

— Får folk orden på livet sitt og fremmer god moral, er det bra i seg selv. Så lenge det ikke blir egosentrert, sier Dagfinn Rian.

RELIGION PÅ SCENEN: Madonna avbildet på scenen i Manchester i forbindelse med starten på europaturneen 14. august. Legg merke til det røde tøybåndet rundt venstre håndledd. <b>ARKIVFOTO: REUTERS
RELIGION PÅ BANEN: David Beckham spilte med et rødt tøybånd rundt håndleddet i kvartfinalen i EM mot Portugal. Båndet er et symbol på at han er tilhenger av den jødiske trosretningen Kabbalah.<p/> ARKIVFOTO:</b> REUTERS