Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) hadde fått med seg en lang rekke naturvernere, kjendiser og næringslivstopper da hun sparket i gang Klimaløftet i går.

— Vi ønsker klimatiltak som går på tvers av alle sektorer, og som monner. Det er nødvendig å løfte i fellesskap, og kun gjennom forpliktelser er det mulig å oppnå gode resultater, sier Bjørnøy.

Egen nettportal

Kampanjen retter seg mot enkeltpersoner, bedrifter, kommuner og offentlige etater, og skal bidra til økt kunnskap og gi konkrete råd om hva man kan foreta seg for å bedre klimaet.

Selv lover miljøvernministeren å gjennomføre tiltak også i eget hus. Miljøverndepartementet skal blant annet:

  • gjennomføre tiltak for å redusere egne utslipp.
  • kreve opprinnelsesgaranti fra sine strømleverandører.
  • gjennomføre ENØK-analyser i departementets lokaler.

I forbindelse med gårsdagens lansering av klimakampanjen, åpnet Bjørnøy nettportalen klimaloftet.no. Den gir en oversikt over sentrale aktører, avtaler og prosjekter om klima. Her finnes også en klimakalkulator, der folk kan regne ut sitt eget CO2-forbruk.

I tillegg har departementet blant annet gitt tilskudd til foredragsturneen «Himmel og hav», utarbeidelsen av et handlingsprogram for bedrifter, og en nasjonal fotokonkurranse som går under navnet «Se klima!».

Ekspertenes beste tips

BT har spurt noen av deltakerne på Klimaløftet om hva folk flest bør foreta seg, og hva de selv bidrar med for å bedre klimaet. Her er svarene:

Helen Bjørnøy, miljøvernminister:

— Det aller beste er hvis folk velger kollektiv transport der det er mulig. Hvis man må ha bil, kan man velge en miljøvennlig bil. Mitt viktigste bidrag er at jeg har redusert private flyreiser betraktelig. Nå tar jeg oftere tog. Selv om det er dyrere. Rasmus Hansson, generalsekretær, WWF:

— Folk bør kreve at de som har mest makt gjør mest! Selv har jeg ganske god samvittighet for boligen min. Dessuten kjører jeg lite, og bruker mer internett og mindre fly.

Siri Kalvig, meteorolog, Storm Weather Center:

— Folk må lytte til magefølelsen, slik at man tar med seg en miljøbevissthet i alt man gjør. Selv har jeg byttet ut BMW-en med elbil og tar nattog i stedet for fly.

Vegard Ulvang, initiativtaker, Hvit Vinter:

— Folk må sjekke hvordan boligen er oppvarmet, og prøve å bli kvitt alt som heter fossilt brennstoff. Neste gang man skal kjøpe bil, kan man kjøpe en som går på biodrivstoff, og generelt bruke mer kollektive løsninger. Selv har jeg byttet til bil som går på bioetanol. I tillegg har jeg satt inn et styringssystem i boligen som senker temperaturen om natten, og jeg fyrer med ved som jeg hogger i egen skog.

Bård Lahn, leder, Natur og Ungdom:

— Folk kan sette igjen bilen og reise mer kollektivt. I tillegg må vi presse politikerne til å gjøre det lettere for oss å være mer miljøvennlige på flere områder. Mitt aller viktigste bidrag er at jeg klarer meg uten bil, og bor på nokså liten plass hvor jeg prøver å spare strøm. I tillegg engasjerer jeg meg for å få til politiske endringer.

TUNGT LØFT: - Kampanjen innebærer ikke bare et felles løft, men også et løfte om å bedre klimaet, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) da hun lanserte Klimaløftet i går. FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX
Holm, Morten