Brannvesenet hadde mandag kveld fortsatt ikke full kontroll over skogbrannen, men flammene truet ikke lenger bebyggelsen.

I underkant av 30 mennesker ble evakuert fra seks hus og fire hytter i Gangstø da det begynte å brenne ved 17.45-tiden søndag. Mandag morgen var flere hundre mål terreng svidd av.

Flyttet tilbake

– Alle har flyttet tilbake nå, men de har fått beskjed om å være tilgjengelige for evakuering på kort varsel, opplyser Ingvar Gjerde i Vindafjord til NTB.

Til sammen tre helikoptre hjalp til med slokkingsarbeidet. To Bell-helikoptre fra Forsvaret ble satt inn mandag ettermiddag, mens det første var i sving fra formiddagen. I tillegg var 40 mann fra brannvesenet og Sivilforsvaret satt inn i slokkingsarbeidet.

Ved 18-tiden var lensmannen selv oppe i et av helikoptrene for å skaffe seg et overblikk over situasjonen. Ifølge Hovedredningssentralen var det da ingen stor fare for spredning, men brannen var likevel ikke fullstendig under kontroll.

Totalforbud

Før helgen ble flere tusen mål kratt— og lyngterreng svidd av i Oltedal. Nå innfører brannsjefen totalforbud mot å gjøre opp ild. Fra mandag av er det helt forbudt å gjøre opp ild utendørs i Sør-Rogaland. Forbudet gjelder også bråtebrenning i egen hage.

– Forholdene i skog og mark nå er slik at faren for brann er ekstrem, for ikke å si kritisk, sier brannsjef i Sør-Rogaland, Egil Øverland til Stavanger Aftenblad.

Det er svært tørt i skog og mark, og det ligger mye vissent gress og tørr fjorårslyng som er lett antennelig. Dessuten er det varmt, og det blåser.