— Vi arbeider videre. Jeg vet ikke hvor lenge. Utover det har jeg ikke tenkt å kommentere forhandlingene mens de pågår, sier Arnkværn til NTB mandag morgen.

Besøkte Knudsen

Søndag kveld var Arnkværn innom næringsminister Grete Knudsen for å be om finansiell nødhjelp for å sikre jobbene til de om lag 5.000 ansatte i Norge og de til sammen 35.000 ansatte i utlandet.

— Knudsen er meget godt orientert om situasjonen og følger den nøye. Men det er ikke kommet noen avklaring, sier konserntillitsvalgt Eldar Myhre til NTB.

Dersom styret ikke får til en løsning som gjør det mulig å betjene den kortsiktige gjelden, vil Kværner sannsynligvis bli begjært konkurs om kort tid.

— Det vil være en katastrofe for de ansatte, konkluderer Myhre.

Må ha penger

Kværners anstrengte gjeldssituasjon har sendt selskapets aksjekurs rett til bunns den siste uken. Aksjen var på et tidspunkt bare verdt litt over 5 kroner, mens den i januar i år var verdt over 70 kroner. Raset skyldes blant annet frykten for at Kværner faktisk kan gå konkurs.

For å unngå dette må Kværner ha mer penger, for å betale renter og avdrag på den kortsiktige gjelden til DnB og tre andre banker. Styret har derfor bedt om en emisjon på mellom 1,5 milliarder og 2 milliarder kroner. Det betyr at det utstedes nye aksjer i selskapet, som de største aksjonærene kjøper.

Røkke skeptisk

Men ifølge flere kilder skal de store aksjonærene, deriblant kjendismilliardæren Kjell Inge Røkke, foreløpig være skeptiske. De forlanger at Kværners gjeldssituasjon skal bedres, før de vil delta i emisjonen. Samtidig krever Kværners kreditorer at emisjonen skal være garantert før de vil gi flere langsiktige lån.

Kilder Dagbladet har snakket med mener Kværners lave børsverdi kan få Røkke til å spekulere i å slå selskapet konkurs, for deretter å kjøpe opp de bitene han og Aker Maritime ønsker seg.

Flere utveier

Det er lansert flere måter å løse pengekrisen i Kværner på. Emisjon er den mest ønskelige. En annen utvei er at Kværners kreditorer sletter deler av gjelden mot at de får aksjer i selskapet. En tredje utvei er gjeldssanering.

En fjerde mulighet er at staten redder Kværner ved å garantere for den ønskede emisjonen, men det er foreløpig ikke kjent hvordan regjeringen vil stille seg til dette. Men trolig ønsker ikke regjeringen at Kværner skal havne i skifteretten, med all usikkerheten de innebærer for de ansatte.

BØNN: Søndag kveld var styreleder Harald Arnkværn innom næringsminister Grete Knudsen for å be om finansiell nødhjelp.
ARKIVFOTO: SCANPIX