RUNE ØIDNE REINERTSEN

— Best av alt er å unngå ulykker. Men skjer det, så må du være godt forsikret og umiddelbart skaffe deg en advokat som behersker fagfeltet.

Espen Backstrøm (31) taler bokstavelig talt av smertelig erfaring. Sommeren 2003 kom han kjørende på sin Honda 650 ccm motorsykkel i Dronningensgate i Kristiansand.

Plutselig svingte en bil inn på forkjørsveien.

Inntekten redusert

— Restene av venstre lårben stakk ut. Kneet var knust. Nylig ble jeg operert for tredje gang. Om jeg blir helt bra noen gang, vet jeg ikke. Og ja, jeg har hatt mye vondt. Men heldigvis har jeg kommet meg ut av sofaen, hvor jeg tilbrakte mesteparten av de første to årene etter ulykken.

Kokkeutdannede Espen Backstrøm var daglig leder for en hotellrestaurant i Kristiansand og hadde god inntekt.

— Første året fikk jeg sykepenger som omtrent tilsvarte lønnen min. Deretter gikk jeg over på attføring og inntekten falt til 60 prosent. Hadde ikke konen vært i jobb som sykepleier, vet jeg ikke om vi hadde kunnet beholde huset, forteller han.

Forsikring dekker advokat

Ennå går han på attføring, samtidig som han er kommet langt med å omskolere seg til butikk- og kontorfaget.

— Jeg går i lære hos en Europris-butikk, uten lønn utover attføringspengene. Venstrebenet gjør det umulig å fortsette i restaurantyrket, hvor en stadig må løpe over golvene, konstaterer Backstrøm.

Kort tid etter ulykken skaffet han seg en advokat med erfaring fra erstatningsrett. Det er han glad for.

— Så langt har det kostet 60.000-70.000 kroner, som ansvarsforsikringen dekker. Etter fire år, og med profesjonell bistand har jeg kun fått ut noen mindre akontobeløp av erstatningen jeg mener meg berettiget til. Gjennomsnittlig tid for erstatningsutbetaling etter trafikkulykke er åtte år.

- Selskapene gambler

Han kan ikke spille fotball eller gå på ski, heller ikke løpe.

— Klart det betyr redusert livskvalitet.

Til sommeren skal Espen Backstrøm undersøkes ved Rikshospitalet med tanke på erstatningsutmåling.

— Det skal bli godt å få en gjennomgang, selv om jeg frykter at en endelig avgjørelse skal treneres. Det virker som om forsikringsselskapene gambler på at folk har behov for penger, og dermed slår seg til ro med en mindre utbetaling.

- Skal være riktig

Øyvind Torgan er advokat og avdelingsleder for personskadeoppgjør i Sparebank 1 Skadeforsikring AS - selskapet Espen Backstrøm skal ha erstatning fra.

Han sier deres mål er å gi riktig erstatning innen tre år. Nesten alle saker løses i minnelighet, ofte med et preg av forhandlinger i sluttfasen.

— Personvernet gjør at vi ikke kan diskutere enkeltsaker i media. Generelt er det å si at medisinsk forløp, fremtidig tap av inntekt samt utgifter forårsaket av ulykken, i sum ofte gir et komplisert bilde det tar tid å avklare, fremholder Torgan.

Han legger til at renter skal kompensere for tidsaspektet, og at skatteforhold også kan ha betydning for utmålingen.

— Vi forvalter alle kundenes penger. Gir vi enkeltkunder for mye, blir det galt i forhold til de andre. Erstatningen skal være riktig, fastslår Øyvind Torgan.

Trygve Skramstad