• Jeg står midt i et mareritt. Jeg har fått rundjuling, og det er vel fortjent. Men jeg gir meg ikke.

Uansett hva han sier: Gerhard Helskog er en slagen mann. Desperat prøver han å famle seg opp i knestående. Nærmest stemplet som en nasjonal forræder har revolverjournalisten lagt ut på tidenes botsgang innen norsk presse. Helskog har skrevet brev til Thomas Alsgaard, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang. Lørdag oppsøkte han den tidligere langrennslegen Kjell Eystein Røkke med en blomst og en uforbeholden unnskyldning.

— Han aksepterte den. Det var utrolig sjenerøst.

I går snakket Helskog også med toppidrettssjef Børge Stensbøl. Toppidrettssjefen er en av dem som har gått hardest ut mot skandalemakeren. Etter det BT forstår, skal Stensbøl likevel ha akseptert unnskyldningen.

Kommer han tilbake?

— Dette handler ikke om hvordan jeg har det. Ingen skal synes synd på meg. Jeg har gjort mitt livs tabbe, og må gjøre det jeg kan for å redusere skadene. Det betyr at jeg svarer dem som ringer, og kontakter dem som fortjener en beklagelse, sier Helskog til BT.

Spørsmålet er om 39-åringen noen gang kan komme tilbake som den hardtslående gravende journalisten han gjennom årene er blitt kjent som. Norges for tiden mest utskjelte mann har bestemt seg for å prøve.

— Jeg kan ikke grave meg ned. Jeg skal i ruten igjen allerede onsdag. Da har Odd Isungset laget et fint program om hvordan unge innvandrermenn blir utnyttet. Jeg håper for guds skyld ikke at tabben jeg har gjort, går ut over mine kolleger. Det er fine mennesker, som har gjort mye skikkelig journalistikk.

— Vurderer du fremdeles din stilling?

— Fredag spurte jeg Kåre Valebrokk om han ønsket at jeg sluttet, eller om han ville ha meg med på laget videre. Valebrokk sa jeg var ønsket. Det forholder jeg meg til.

— Du har vært Norges kanskje mest profilerte journalist de siste årene. Oppleves det nå som at kolleger går løs på deg med frydefull iver?

— Nei. Som sagt: Dette handler ikke om meg.

Skjønner TV 2-raseriet

TV 2s konserndirektør, Rune Indrøy, innrømmer at kanalen vurderte å fjerne de resterende tre dokumentarene fra sendeskjemaet. Ledelsen kom imidlertid til at dette var en overreaksjon.

I desember er det likevel slutt. Det ble bestemt allerede før skandalen var et faktum. De neste månedene skal Helskog og kollega Tonje Steinsland utrede nye TV 2-prosjekter. Hvilke vil ikke Helskog si noe om.

Som BT fortalte lørdag, er sportsredaksjonen i TV 2 opprørt over at de aldri ble involvert i arbeidet med skandaledokumentaren. Helskog føler seg ikke dolket i ryggen av sine egne.

— De har all grunn til å være forbannet. Jeg synes det er helt greit at kolleger blåser ut på denne måten.

Vår telefonsamtale med Helskog nærmer seg slutten. Han har prøvd å være offensiv. Prøvd å få fokuset bort fra sin egen person. Nå har noe satt seg fast i halsen hans.

— Det er blitt så stort, dette. Hva vil du jeg skal si? Jeg har gjort en forferdelig tabbe, og gjør hva jeg kan for å rette den opp igjen, nesten hvisker han.

BOTSGANG: TV 2-journalist Gerhard Helskog har lagt ut på tidenes botsgang innen norsk presse.<p/> Foto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX