– E-POSTENE VAR LANGT OVER grensen for hva som er akseptabelt. De overlot ingenting til fantasien, innrømmer ektemannen «Petter».

Hans intense flørt med en kvinnelig kollega holdt på å føre til brudd for paret.

«Trude» og «Petter» er i 30-årene, bor i Bergen og har vært sammen i ni år. De ønsker å være anonyme av hensyn til sine til sammen fem barn.

Bare noen få av deres nærmeste vet at de har hatt store problemer i ekteskapet, og vært på randen av skilsmisse. Nå går paret i terapi en til to ganger i måneden, og gjør det de kan for å redde forholdet.

«TRUDE» HADDE LENGE mistenkt ektemannen for å ha en affære da hun til slutt bestemte seg for å sjekke e-posten hans.

– Han avfeide meg med at jeg var sjalu og hysterisk. Da jeg fant e-postene, ble jeg nesten lettet, da fikk jeg i alle fall bevis for at jeg ikke var gal og innbilte meg ting. Samtidig gjorde det fryktelig vondt å lese det «Petter» og kollegaen hans hadde skrevet til hverandre. E-postene var veldig seksuelle, sier «Trude», som fortsatt tror at det skjedde mer mellom ektemannen og kollegaen enn bare heftig e-postutveksling.

«Petter» nekter for at det skjedde noe fysisk med kollegaen, men innrømmer emosjonell utroskap. Den kvinnelige kollegaen jobber fortsatt i firmaet, men på et annet avdelingskontor enn «Petter». Ellers hadde trolig «Petter» blitt nødt til å bytte jobb.

– JEG HADDE ALDRI trodd at «Petter» kunne gjøre noe sånt. Han er en familiemann, ingen rundbrenner. I ettertid har han fortalt meg at han følte seg oversett i denne perioden, fordi jeg brukte veldig mye tid på et av barna våre. Uansett hva som var årsaken, så ble tilliten min til ham helt borte etter det som skjedde, sier «Trude».

E-postene ble oppdaget for tre år siden. Paret trodde en stund de hadde kommet seg gjennom krisen, men «Petter»s forhold til kollegaen ulmet under overflaten hele tiden, og kom stadig opp i krangler.

I fjor høst innså ekteparet at de trengte hjelp dersom de skulle unngå skilsmisse. De kontaktet «Samtalepartnere», der de fortsatt går i terapi.

I tillegg til å snakke om problemene, har de laget nye regler for samlivet.

– Jeg har sagt at hun kan sjekke mobilen min eller e-posten min når som helst, hvis hun har behov for det for å føle seg trygg. Hun benytter seg ikke av det, men muligheten er der. Dessuten deltar jeg mye mindre i sosiale sammenkomster enn før. Problemstillingen kom opp senest nå før jul, da jeg hadde lyst til å gå på julebord med jobben. Men det ble for vanskelig for henne, fordi kollegaen min kunne dukke opp der. Dermed ble jeg hjemme og så på «Senkveld» isteden, sier «Petter».

– Det er vel sånn jeg må ta straffen min, sier han ettertenksomt.

PARET ER ENIGE OM at terapien hjelper.

– Vi har alltid vært dårlige til å kommunisere. Terapien har hjulpet, for der blir vi tvunget til virkelig å lytte til hva den andre har å si, sier «Trude».

– Vi må være mer saklige der, så vi unngår affekt og skriking, slik det ofte kan bli når vi diskuterer hjemme. For oss som har mange barn, er det også deilig å kunne diskutere fritt uten å være redd for at ungene skal høre oss, sier «Petter».

For «Petter» er det å delta i terapien en måte å vise «Trude» at han ikke har tenkt å gå fra henne, at han vil jobbe for å få ekteskapet til å vare.

Nesten ingen vet at de går i terapi.

– Det er sikkert mange som har de samme problemene som oss, men ingen vil innrømme at de sliter, sier «Petter».

«Trude» har fortsatt problemer med å stole på ektemannen etter affæren med kollegaen.

– Men jeg jobber med det. Jeg ønsker å kunne stole på ham igjen, og ønsker at ekteskapet vårt skal vare. Ikke minst av hensyn til barna, sier hun.

Har du erfaringer eller synspunkter du vil dele? Diskuter saken her!

SJALU: «Trude» sliter med sjalusi etter at hun oppdaget at ektemannen «Petter» sendte e-poster med klart seksuelt innhold til en kvinnelig kollega. Nå jobber ekteparet fra Bergen med å redde ekteskapet. De ønsker å være anonyme av hensyn til barna.
Paul S. Amundsen