— Nei, dette er jo helt utrolig, utbryter den 45 år gamle sosiallæreren fra Øygarden når BT opplyser om gledesmålingen for SV.

Aud Karin Oen gjorde seg bemerket som leder av aksjonsgruppen mot gasskraftverk på Kollsnes på 1990-tallet. Nå sikter hun mot karriere som rikspolitiker.

— Jeg har hele tiden tenkt at min sjanse til stortingsplass er størst hvis vi kommer i regjering, og førstekandidat Ågot Valle blir statsråd, sier Oen.

Blod på tann

— Som forhenværende gasskraftaksjonist er det vel miljøpolitikk som ligger ditt hjerte nærmerst?

— Jeg er opptatt av så mye. Sosialpolitikk, rusomsorg, barnehager, sykehus....Samtidig er det klart at SV i regjering må hindre bygging av forurensende gasskraftverk. CO2-injisering på havbunnen er jeg derimot positiv til, sier Oen, og avslører dermed at hun ikke tilhører fløyen i SV som er mot alle former for gasskraft.

SV-toppene i Hordaland har tidligere uttalt at de er fornøyd om de beholder stortingsplassene til Ågot Valle og Audun Lysbakken. Nå har imidlertid Aud Karin Oen fått blod på tann.

— Denne målingen er så god at den bør oppmuntre oss til å jobbe enda hardere frem mot valget, sier hun.

Utro velgere

SV rykker frem fem prosentpoeng på mai-målingen Norsk Respons har gjort for BT, og bytter dermed plass med Frp som fylkets tredje største parti. De vinner flest velgere fra gruppen som valgte sofaen for fire år siden.

— Dette er utro velgere. Mange av dem er unge, de skifter ofte partisympati mellom valgene og når valgdagen kommer uteblir de fra stemmelokalene. Det vil ikke overraske meg om SV-oppslutningen blir noe lavere ved valget enn i denne målingen, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons.

SV soper imidlertid ikke bare til seg utro velgere, partiet plukker litt fra alle konkurrentene. Idar Eidset ser ingen åpenbar forklaring på de gode SV-tallene.

H og Frp tilbake

Arbeiderpartiet kan glede seg over at SV-fremgangen ikke går på deres bekostning. Ap går frem 2,3 prosentpoeng, og ville fått fire stortingsplasser fra Hordaland. Både Venstre og Sp får seg en smekk, og ville mistet sine fylkesmandater hvis oppslutningen 12. september blir like skral som i dette partibarometeret.

Høyre og Frp går også tilbake.

— For Fremskrittspartiet ser nedgangen ut til å være en trend og et signal om at partiet har en jobb å gjøre, sier Eidset, og peker på at partiet går tilbake for fjerde måned på rad.

— Selv om Høyre går noe tilbake denne gang, ligger partiet relativt stabilt mellom 19 og 22 prosent, konkluderer seniorkonsulent Eidset.

Frp trekker striler

Målingen avdekker også flere påfallende geografiske forskjeller når det gjelder partienes oppslutning.

N Frp gjør det merkbart bedre på «strilalandet» - Ytre Hordaland - enn i resten av fylket.

N SV har et veldig godt grep om velgerne i de indre delene av fylket.

Hordalands-benken

Disse Hordalands-politikerne får plass på Stortinget fra høsten, hvis den siste partimålingen legges til grunn. Hordaland får i tillegg et utjevningsmandat.

Arbeiderpartiet

Olav Akselsen (Stord)

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Bergen)

Per Rune Henriksen (Bergen)

Hilde M. Lydvo (Voss)

Høyre

Erna Solberg (Bergen)

Øyvind Halleraker (Bømlo)

Torbjørn Hansen (Bergen)

Sosialistisk Venstreparti

Ågot Valle (Bergen)

Audun Lysbakken (Bergen)

Aud Karin Oen (Øygarden)

Fremskrittspartiet

Arne Sortevik (Bergen)

Gjermund Hagesæter (Lindås)

Kristelig Folkeparti

Ingebrigt Sørfonn (Fitjar)

Laila Dåvøy (Askøy)

GLEDESSJOKK: - Helt trolig, sier Aud Karin Oen (45) fra Øygarden om jubelmålingen for SV. Nå øyner hun mulighet for stortingsplass.<p/>