I oktober 2002 ble daværende statsminister Kjell Magne Bondevik tatt varmt imot av makthaverne i Beijing. President og partileder Jiang Zemin fortalte den norske regjeringssjefen hvor imponert han var av Norge, og ba Bondevik hilse til Kong Harald.

Ti år senere er Bondevik blitt persona non grata i Kina. I går skulle han ledet et møte i Kirkens verdensråd i millionbyen Nanjing i den sørlige Jiangsu-provinsen. Men fredag fikk han vite at han, som den eneste av de 30 tilreisende til møtet, ikke får visum til Kina.

Ingen begrunnelse

— Jeg synes dette er uheldig. De klarer nok å gjennomføre møtet uten meg, men jeg skulle jo gjerne vært der. Jeg må bare konstatere at kineserne, snart to år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, fortsatt driver med markeringer, sier han.

Bondevik sier at han ikke fikk noen begrunnelse for avslaget. Han ble bare fortalt at den kinesiske ambassaden i Oslo ikke hadde fått den nødvendige autorisasjonen fra Beijing.

— Så ambassadøren i Oslo skal ikke lastes for dette. Slik jeg ser det, er det en del av en strategi fra myndighetene. Jeg hadde ikke noe med tildelingen av Nobels fredspris å gjøre, men de har kanskje lest at jeg har uttalt meg positivt om prisen, sier han.

En lang rekke nordmenn er nektet innreise til Kina etter at den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i oktober 2010. Blant annet har to komiteer i Stortinget måtte avlyse sine planlagte reiser til Kina.

- Norge må be om en forklaring

Norske myndigheter ble før helgen koblet inn i saken til Bondevik. Men diplomatenes arbeid lyktes ikke.

-Dette er ikke gunstig for forholdet mellom Norge og Kina. Jeg kan ikke skjønne hva de ønsker å oppnå ved å nekte meg visum. Det er også uheldig for Kina rent omdømmemessig. De kommer ikke bort fra at jeg har vært der som statsminister og blitt møtt på høyeste hold. Jeg vil tro at dette vil bli lagt merke til også utenfor Norges grenser, sier Bondevik.

Han får støtte fra Høyre-politikeren Peter Gitmark, som sitter i Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

-Det er synd at de kinesiske sanksjonene mot Norge vedvarer. Det tjener hverken Kina eller Norge. Norske myndigheter bør be om en forklaring, og de bør si at vi anser dette som uakseptabelt, sier Gitmark.

Støre: - Stiller meg undrende til avgjørelsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter overfor Aftenposten at UD har tatt opp saken med kinesiske myndigheter.

-Vi stiller oss undrende til den avgjørelsen. Jeg kjenner ikke til andre eksempler på at en tidligere norsk statsminister er nektet visum til Kina, sier han.

Han sier at Bondeviks visumnekt «føyer seg inn i et mønster».

-Det har vært litt for mange enkeltavslag på ulike nivåer. Å begrense at mennesker møtes på denne måten, det stiller vi oss uforstående til, sier han.

Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden i Oslo i forbindelse med denne saken.