MARGUNN REE MICHELSEN

ARNE NILSEN (foto)

Da er det kjekt at en erfaren hagemann kan lede an i hageredskapsjungelen.

— Sats på kvalitet først som sist, sier Olaf Hammersland, glad hagemann og leder i Hageselskapet Fana.

VI GÅR LANGS HYLLENE i et av Bergens mange hagesenter. Ufattelig mange sakser i like mange varianter henger på rekker og rader, og reol etter reol er fylt med ulike hjelpemiddel til hagen.

— Viktigste redskap er en spade. Sats på en firkantspade. Den kan brukes til det meste, alt fra graving til kanting av bed. Et greip er også greit, sier den grepa hagemannen og peker på solide redskaper med tradisjonelt treskaft før han snur seg rundt og peker på det aller siste innen hageredskaper. De med regulerbar skaftehøyde.

— Denne ligger godt i hånden, og lett er den i tillegg, nikker han anerkjennende.

Når vi ser nærmere på spadevidunderet ser vi merkelappen som gir 5 års garanti, og dessuten forteller at den er Design Award Winner i 2003. En prissammenlikning gjør den dessuten til prisvinner dersom en holder de aller billigste modellene unna.

EN JERNRIVE står på listen.

— Til å hakke i jorden med, planere ut når en lager plen eller hakke ugress med, underviser Hammersland.

Han anbefaler ogsåen krafse når masser skal forflyttes eller flater grovplaneres. En rive til løv er også nødvendig.

— Planteskje og lukeklo finnes i alle varianter og priser, og er rett og slett forbruksvare. De billige er ofte like greie som de med høyere pris, sier veilederen.

Tre- og buskpleien trenger også sine redskaper. Olav Hammersland minner oss på det første rådet om å satse på kvalitet.

— Studer bruksanvisningene nøye. Her er det informasjon om både redskapet og hvordan det skal brukes, anbefaler han.

UTVEKSLING er greit å ha både på hekk-, grein- og beskjæringssaksen. Vær ekstra nøye på at beskjæringssaksen som brukes på stauder og roser, ligger godt i hånden. Dette er et av hageredskapene som brukes mest. Sistemann på redskapslisten er en greinsag med skikkelig håndtak.

— Ta alltid redskapene inn eller sett dem under tak. Hver høst må de rengjøres godt, og helst settes inn med olje, er siste rådet fra Olav Hammersland.

Og prisene: Fra 39,50 til 549,- kroner. De fleste redskapene hadde priser rundt 300 kroner. Noen tusenlapper må en altså regne med.

(1)

TIL PLENEN: Krafse, løvrive og jernrive

(2)

RÅDGIVER: Olav Hammersland er glad hagemann med mange års erfaring. Hagespaden og greipen med regulerbart håndtak lå godt i hånden.

(3 og 4) SETTER REDSKAPSNAVN PÅ ETTERPÅ