• Mette-Marit, jeg elsker deg! Slik avsluttet en beveget kronprins Haakon sin tale til bruden, og det var ikke bare kronprinsessen som måtte tørke tårene.

NTB

Kronprinsen lyste av kjærlighet i en dypt personlig og ærlig tale som det slo gnister av. Han fikk fram at forholdet til Mette-Marit slett ikke bare er preget av idyll og samstemthet:

— Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som på deg.

Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg, sa kronprinsen.

Gjestene på Slottet satt musestille da brudgommen snakket om sin kjæreste og hustru. Han karakteriserte sin brud slik:

— Mette-Marit, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv - eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske, sa kronprins Haakon.

Marius Han sa at han gleder seg til å ta fatt side om side med henne og Marius, nå som de to er blitt gift:

— Jeg kan ikke love at det blir problemfritt og lett, men det vil bli innholdsrikt og sterkt. Jeg er stolt av å kunne kalle meg livsledsageren din, sa han.

Kronprinsen åpnet talen med å takke sin nye svigerfamilie:

— Selv om det ikke bare er enkelt å være familien til den som skal gifte seg med kronprinsen, har dere aldri latt det komme i veien for vårt vennskap. Jeg føler at jeg har blitt godt kjent med dere på den relativt korte tiden vi har vært sammen, og jeg er glad for at jeg nå kan kalle dere familie, sa han.

Han takket også sine foreldre og sin søster Märtha Louise for den støtten de har gitt både ham og Mette-Marit.

— Dere er sterke, tolerante mennesker med stor kjærlighet. Den måten dere har tatt imot Mette-Marit og Marius på, har vært helt enestående. Takk for all støtte og omsorg, sa han.

Gnistrer Han henvendte seg deretter til sin brud med ordene:

Kjære Mette-Marit. Det gnistrer i sjelen din.

Å leva, det er å elska det beste di sjel fekk nå; å leva, det er i arbeid mot rikare mål å trå.

Dette er det essensielle. Alt vi gjør med ekte kjærlighet blir til liv. Og dersom kjærligheten kombineres med innsats, kan hvert enkelt menneske nå "et rikere mål".

Kronprinsen fikk langvarig applaus etter den følelsesladde talen, som rørte hele forsamlingen

RETT FRA HJERTET: Kronprins Haakon holdt en svært personlig tale til Mette-Marit. Han avsluttet med å si: - Mette-Marit, jeg elsker deg.
Foto: Scanpix