Den hundre år gamle kirken har store brannskader, men er ikke nedbrent, opplyser sambandsvakt Jarle Berg ved Trondheim brannvesen til NTB.

Brannmannskapene konsentrerte seg ved 13.00-tiden søndag om etterslokking. En laksefisker på vei til Nidelven grytidlig søndag morgen, oppdaget brannen og varslet, forteller Berg. Brannvesenet satte inn alt tilgjengelig mannskap fra første stund. Likevel så det søndag formiddag mørkt ut for Tiller kirke, som er under restaurering.

Kirketaket tok fyr, og bygningen var dermed i praksis overtent. Hulrom og utforinger i taket, vanlige fenomener i gamle bygninger, gjorde utsiktene til å redde kirken små. Men brannmannskapene greide å få brannen under kontroll.

— Trolig har det hjulpet oss at kirken er tømret. Den består i praksis av en solid tømmerkasse som er panelt. Konstruksjonen har trolig begrenset spredningen, sier Berg til NTB.

Reddet ut

Vaktsjef Jan Steindal ved Trondheim Politidistrikt sier til NTB at det meste av gjenstander og verdier ble reddet ut av kirken søndag morgen i en tidlig fase brannen. Kirkerommet er intakt, men søndag ettermiddag våget ingen helt å utelukke at kulturhistoriske verdier kan ha gått tapt i brannen. Tak og vegger har fått de største skadene, men kirkerommet var søndag ettermiddag intakt, ifølge NTBs opplysninger.

Politiet og brannvesenet i Trondheim fikk melding om brannen i trekirken klokken 06.19 søndag morgen. Ifølge politiet skal det ha begynt å brenne på baksiden av kirken, men brannvesenet opplyser at det brant inne i kirken da de ankom.

Det er ukjent hvorfor det begynte å brenne, og Jan Steindal ønsket ved 13.00-tiden søndag ikke å kommentere brannårsaken,. Han sier at det trolig vil ta tid før politiet kan fastslå hva som var årsaken til brannen.

Dypt tragisk

— Brannen i Tiller kirke er dypt tragisk. Det ser nå ut til at kirken ikke kan berges, sa en nedstemt sogneprest Håkon Tørring i Tiller menighet til NTB søndag formiddag.

Han hadde forberedt seg til gudstjeneste og fire barnedåper i Tiller kirke, men ble i stedet varslet om brannen på telefon tidlig søndag morgen og var på stedet allerede ved 8.30. Også biskop Finn Vagle var til stede under den dramatiske redningsaksjonen.

— En dypt tragisk situasjon - ikke bare for menigheten, men for alle, sier Tørring, som har vært sogneprest i Tiller menighet siden 1995.

Søndag avviklet han gudstjenesten og barnedåpen i Tiller menighetssenter. Den reddede døpefonten fra Tiller krike ble brukt under barnedåpen.

Fra kirkebakken, som ligger på en høyde med utsikt over Trondheim, fulgte flere tilskuere søndag morgen brannen og brannmannskapenes forsøk på å få kontroll med brannen. De første tilskuerne kom til stedet allerede ved 07-tiden. Ved 09.30-tiden var det ennå ingen flammer å se - bare tett røyk. Kirken er omgitt av flere gårder. Et boligfelt ligger i nærheten, men det var aldri fare for at brannen skulle bre spre seg dit, får NTB opplyst.

Tiller kirke er hundre år gammel og en av de få gjenværende trekirker bygd i nygotisk stil, med spisse vinduer og strebende spir. Kirken hadde 200 sitteplasser og var nesten ferdig renovert.

TOTALSKADD: Søndag morgen begynte det å brenne i Tiller kirke på Heimdal. Politiet tror ikke kirken kan reddes.
FOTO: GORM KALLESTAD