Financial Times melder i dag at Kina har opphevet visumplikt for alle europeiske innreisende til Beijing, med unntak for nordmenn. Ingen i Utenriksdepartementet har blitt informert av Kina om de nye visumreglene.

— Vi har kun hørt om dette via media. Verken den norske ambassaden i Beijing eller Utenriksdepartementet har fått nye opplysninger om visumplikt, sier Veslemøy Lothe Salvesen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet.

Hun understreker at UD arbeider for å gjenopprette et normalt forhold til Kina.

«Oppfører seg dårlig»

Det foreligger ingen direkte forklaring på hvorfor Norge er utelatt. Men talsmann for Beijings turistmyndigheter, Wang Qin uttalte til Financial Times at noen land ikke ble inkludert fordi deres innbyggere eller myndigheter «holder lav kvalitet og oppfører seg dårlig».

Visumfritak ble gitt til landene med flest besøkende til Beijing mellom 2009 og 2011, i følge kinesiske medier. Men offisielle statistikker viser at Norge i løpet av de seks første månedene i 2012 hadde flere innreisende til Beijing enn alle unntatt 10 europeiske land.

Ingen mykere linje

I følge Financial Times er dette den siste av avstraffelsene Kina har iverksatt etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

— Dette er det første beviset på at utskiftelsen av kinesiske myndigheter ikke vil føre til en mildere linje overfor Norge, sier Kina-ekspert Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas.

Det er 45 land på listen over land som nå får mildere visumregler. Island, som heller ikke er med i EU, er blant dem. Den kinesiske ambassaden i Norge var ikke tilgjengelig for kommentar.