– Mannen var bastet og bundet, han lå på en madrass og ble voktet av en væpnet kidnapper, sier leder for seksjon organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Øyvind Nordgaren, til NTB.

Nordgaren sier meldingen om kidnappingen kom fra mannens familie noen dager tidligere. Det ble straks satt inn store ressurser for å finne skjulestedet der offeret befant seg.

– På bakgrunn av effektiv etterretning og vitneobservasjoner klarte vi på relativt kort tid å finne fram til leiligheten, sier Nordgaren. Han er fornøyd med at offeret ble funnet fysisk uskadd, men Nordgaren bekrefter at han var ganske medtatt da politiet brøt seg inn i leiligheten.

Fengslet

Den væpnede vakten ble pågrepet på stedet, og i løpet av søndag kveld ble ytterligere fire mann pågrepet på forskjellige adresser i Oslo. De fem ble i Oslo tingrett onsdag fremstilt for varetektsfengsling. Samtlige ble fengslet for ulike perioder.

Nordgaren sier politiet fortsatt vil være tilbakeholdne med opplysninger i saken fordi man ikke kan utelukke flere pågripelser de nærmeste dagene.

Han vil ikke kommentere hvorvidt denne saken kan ha noen tilknytning til de uoppklarte hjemmeranene der maskerte personer har tatt seg inn til velstående familier med innvandrerbakgrunn og presset dem for penger og verdisaker.

– Vi er midt i etterforskningen og setter inn betydelige ressurser for å avdekke hvilke forbindelser det måtte være til andre saker, men vi har foreløpig ingen konkrete indikasjoner, sier Nordgaren.

Tyrkere og marokkanere

Etter kidnappingen ble det satt fram krav om løsepenger, men forholdene rundt dette vil ikke Nordgaren kommentere av hensyn til etterforskningen. Det skal imidlertid ha dreid seg om millionbeløp.

Han bekrefter at fire av de pågrepne er marokkanere og tyrkere med fast opphold i Norge. Den femte er norsk statsborger.

Butikkeieren er norsk borger, men opprinnelig utlending.

Nordgaren sier at motivet for handlingen selvsagt er penger, men at det er mange andre forhold politiet håper å få avklart under etterforskningen. Han vil ikke si noe om offer og kidnappere kjente hverandre fra før.