– Jeg kan bekrefte at alle de tre nå er siktet for grove narkotikaforbrytelser. De er utskrevet fra sykehuset, og sitter i avhør. Vi vil ta stilling til varetektsfengsling i løpet av morgendagen, sier leder ved etterforskningsseksjonen ved krimavdelingen i Romerrike, Geir Bang Danielsen, til NTB.

Politiet vil ikke si mer om mennenes identitet enn at mennene er godt voksne og av utenlandsk opprinnelse. Danielsen tror ikke mishandlingen av de tre mennene er en konsekvens av gjengopprør i Norge.

– Jeg tror vi kan utelukke at det er snakk om et gjengopprør mellom gjenger i Norge. I og med at de tre er siktet for narkotikaforbrytelser kan vi si at dette står i sammenheng med narkotikakriminalitet linket til utlandet.

Marokkansk narkotikaliga

De tre som nå er siktet skal være marokkanere i 30— og 40-årene, og skal være en del av en narkotikaliga i Nederland. Tips fra nederlandsk politi førte lørdag til pågripelsen av de ni som er siktet for frihetsberøvelse. Men politiinspektøren vil ikke gå inn på hva tipsene inneholdt.

– Vi samarbeider med nederlandsk politi, og i og med at dette er en del av gjengproblematikken samarbeider vi selvsagt også med Oslo politidistrikt, sier Danielsen.

Ifølge VG var opptakten til den væpnede politiaksjonen lørdag en bekymringsmelding til politiet i Rotterdam i forrige uke.

– Kona til en av de tre gislene varslet politiet om at hun hadde mistet kontakt med mannen, som var reist til Norge, sier Cora Jong ved påtalemyndigheten i Rotterdam til avisen.

Amfetamin for 12 millioner

Flere aviser beskriver søndag bakgrunnen for kidnappingen som et innviklet narkotikaoppgjør mellom norske gjenger og ligaen i Nederland, der A-gjengen skal ha prøvd å lure marokkanerne i Nederland for 12 millioner kroner. Da marokkanerne ikke fikk oppgjøret for 60 kilo amfetamin skal de ha kommet med sterke trusler mot A-gjengen, som igjen skal ha søkt beskyttelse hos eldre kontakter i den pakistanske gjengen Young Guns. Det skal også ha vært strid om betaling for dette «beskyttelsesoppdraget» mellom de to norske gjengene. Det er spekulert i om kidnappingen kan ha vært et forsøk på å få tak i løsepenger fra A-gjengens side, og at dette kan være en del av oppgjøret til Young Guns, skriver Dagsavisen.