-— Jeg ble vekket kl. 04.00 i natt og fikk beskjeden om at Keiko døde sent i går kveld, forteller Lars Olav Lillebø, til bt.no.

Lillebø har vært Halsa kommunes presseansvarlige og har fulgt Keiko siden spekkhoggeren kom til kommunen 1. september 2002.

— Den første tiden holdt jo Keiko til i Skålsnesfjorden, like ved flytebryggen min, sier Lillebø.

Støttegruppen «Free Keiko-Willy Foundation» hadde to representanter boende hos Lillebø i to måneder før Keiko ble flyttet til Taknesbukta.

- Var en gammel gutt

— Det er jo trist, som å miste en venn. Keiko ble jo nesten som et kjæledyr for meg.

— Det er nå en gammel gutt da. Så akkurat nøyaktig hva som utløste dette er vanskelig å si, mener Lars Olav Lillebø.

— Vi har snakket med dr. Lennie Cornell, som har vært Keikos «fastlege» i mange år, og sammenholdt med de opplysningene vi kunne gi ham og det en lokal veterinær har fortalt, sier Cornell at det sannsynligvis var en kraftig luftveisinfeksjon med påfølgende lungebetennelse som er dødsårsaken, forteller Frank Hovig - teammedlem ved Free Willy-Keiko Foundation.

Hovig er en av fire som har hatt ansvaret for å passe på og ta seg av Keiko.

— Det skjedde veldig fort og det var ingen ting vi kunne gjøre.

-Jeg synes jo det er litt trist, litt vemodig rett og slett. Det var i hvert fall det man kaller en naturlig død. Keiko var litt småforkjølet, men da han ble sjekket litt etter mørket falt fredag ettermiddag, var han rett og slett død der han lå ved kaia, sier ordfører i Halsa kommune Margrethe Sæther til NRK.

Begraves på land

David Phillips fra Free Willy-Keiko Foundadtion sier til VG Nett at han ønsker at Keiko skal begraves på land. Hvalens skjelett vil han ha på utstilling.

— Det blir jo til syvende sist opp til Fiskeridirektoratet og Free Willy-Keiko Foundation å avgjøre det, mener Lillebø.

Keiko har gjort Halsa kommune «verdensberømt» det siste halvannet året.

— Det har vært merkbart i kommunen at han har bodd her ja. Bare forrige sommer var det rundt 10.000 besø-kende som kom for å se Keiko, forteller Lars Olav Lillebø.

Keiko oppnådde sin stjernestatus gjennom sin «hovedrolle» i Hollywood-filmene «Free Willy». Og hvalens kjedisstatur gjør at telefonen knapt har astått stille hos Lillebø siden dødsfallet ble kjent.

— Det var faktisk Associated Press som vekket meg i natt. Han har jo vært en mediekjendis, så det blir jo behørig market internasjonalt også.

Keiko ligger tildekket av en grønn presenning ved flytebryggen i Taknesbukta.
Lars Olav Lillebø/Halsa kommune