I ettermiddag tok Fiskeridirektoratet og Free Willy/Keiko Foundation den endelige avgjørelsen om kjendishvalens nærmeste fremtid. Siden begynnelsen av september har Keiko oppholdt seg i Skålvikfjorden på Nordmøre. Nå får den oppleve norsk vinter også.

— Så lenge stiftelsen kan garantere for Keikos velferd og vil fortsette prosjektet for å sette ham fri blant andre spekkhoggere, er det uaktuelt for Fiskeridirektoratet å gi løyve til å fange Keiko eller utnytte ham kommersielt på annet vis, sier fiskeridirektør Peter Gullestad.

Ordføreren jubler

Ordfører Ivar Detten i Halsa kommune er strålende fornøyd med vedtaket, som han mener vil bety mye for kommunen i Møre og Romsdal.

— Dette er akkurat det vi har jobbet for. Jeg har vært ganske trygg på at det ville gå den veien, men det er flott å få en endelig avgjørelse, sier Detten til bt.no.

Taknesbukta ligger i fjordsystemet Korsnesfjorden - Arasvikfjorden like ved Skålvikfjorden, der Keiko har oppholdt seg hittil. Ifølge ordføreren er det mange kriterier som har gjort at Taknesbukta blir Keikos vinterhybel.

— Bukten ligger langt fra oppdrettsanlegg, er isfri hele vinteren og har stort areal. Dessuten er sjansen stor for at Keiko kan møte andre spekkhoggere der, det er stiftelsen veldig opptatt av.

Vil begrense turiststrømmen

I september ble Halsa nedrent av nysgjerrige som ville ta en titt på kjendishvalen. Ordfører Detten sier at det trolig fortsatt vil bli muligheter for hvalturister.

— Nå må vi sette oss ned og tenke kreativt. Jeg har oppfattet det slik at teamet rundt Keiko er åpen for en viss turisttrafikk så lenge den er kontrollert. Kanskje løsningen blir at vi åpner for tilskuere én dag i uken, eller kun i helgene? Uansett er det umulig å stenge av området. Det er veitilgang til bukten flere steder, sier han.

Filmstjerne

Filmstjernen Keiko fra filmen "Free Willy" ble i 1996 flyttet fra Mexico til et basseng i USA. I 1998 ble han fraktet med et transportfly fra USA til Island, hvor han gradvis skulle tilvennes et liv i frihet. I august i år stakk Keiko til havs, før den dukket opp i Skålvikfjorden på Nordmøre. Det er nå norske fiskerimyndigheter som har forvaltningsansvaret for Keiko.

FÅR BLI: Keiko trives i norske fjorder, og skal få bli der.