Fredag formiddag fant ambulansepersonell Jonny Andre Risvik (28) død i leiligheten på Kampen i Stavanger som han delte med et vennepar. Dette paret, en mann på 26 år og hans høygravide 25 år gamle kjæreste, er blant de fem som nå er siktet for å ha mishandlet Risvik til døde før helgen.

Etter det Aftenbladet erfarer, skal Risvik ha blitt utsatt for vold i leiligheten siden forrige helg. I perioder skal han ha blitt bundet fast. Aftenbladet har sett et bilde som ble tatt i forrige uke, før han døde. Da hadde han flere synlige skader i ansiktet.

Politiet mottok i dag den foreløpige obduksjonsrapporten. Den fastslår ikke en konkret dødsårsak.

— Den er veldig kortfattet, men vi mener den understøtter siktelsene – at han døde som følge av den vold som ble utøvd mot ham, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Men hvorfor ble Risvik utsatt for grov mishandling? Krangel om bagateller, hevder flere kilder. En av de siktede mener at volden startet etter uenighet om en katt, en annen som følge av sjalusi.

Alle varetektsfengslet

Alle de fem siktede i Kampen-saken er besluttet varetektsfengslet.

Det bekrefter politiadvokat Karsten Monsen overfor Aftenbladet.no i kveld.

Tre av de fem motsatte seg varetektsfengsling og det ble derfor holdt fengslingsmøter i Stavanger tingrett i ettermiddag. Politiet har fått medhold i at de to kvinnene på 18 og 25 år og den 26 år gamle mannen kan holdes i varetekt i fire uker, to av dem i full isolasjon. Fengslingsgrunnlaget var fare for bevisforspillelse.

— Kjennelsen vil bli påanket, sier 26-åringens forsvarer, advokat Atle Helljesen. 26-åringen bodde fast i leiligheten i Kampensgata sammen med sin gravide 25 år gamle kjæreste, også hun nå varetektsfengslet, og avdøde Jonny André Risvik.

18-åringen vil ta betenkningstid på om hun vil anke fengslingskjennelsen, opplyser advokat Christian Faye Ree.

— Sannsynligvis blir ikke kjennelsen anket, sier Ree.

Ikke fengslingsmøter

To av de fem siktede, en 15 år gammel jente og en 24 år gammel mann, har samtykket i fengsling og det ble derfor ikke holdt fengslingsmøter. 24-åringen samtykket i fire ukers varetektsfengsel. 15-åringen er plassert i et såkalt varetektssurrogat, altså ikke i fengsel, i to uker fremover. Hun slipper isolasjon.

— Politiet har akseptert at hun plasseres i institusjon som et surrogat til fengsel. Det ble akseptert i går og akseptert i to uker frem i tid. Hva som skjer etter de 14 dagene, er det opp til barnevernet å avgjøre, sier 15-åringens forsvarer, advokat Helene Haugland.

24-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken, sier til Aftenbladet.no at hennes klient i politiavhør har innrømmet å ha brukt grov vold mot nå avdøde Jonny Andre Risvik (28), og han erkjente straffskyld etter den første siktelsen, som gjaldt legemsbeskadigelse.

Omfattende vold

Han har ennå ikke blitt spurt om hvordan han stiller seg til den utvidete siktelsen, som også gjelder dødsfølgen, ifølge Kroken.

28 år gamle Jonny Andre Risvik ble funnet død i en leilighet i Kampensgata i Stavanger fredag. Politiet mener at Risvik ble utsatt for omfattende vold over lengre tid før han døde, og at alle de fem siktede har medvirket på en eller annen måte.

Fengslingsmøter for de tre som har motsatt seg varetekt, ble holdt i ettermiddag.