MARIANNE RØISELANDGUNNAR WIEDERSTRØM marianne.roiseland@bt.noOslo

— Ærede skattetrette og avgiftstrette medborgere, jeg inviterer dere med på en folkeaksjon mot lavere skatter, lavere avgifter og færre offentlige inngrep, sa Carl I. Hagen da han avsluttet sin landsmøtetale på Youngstorget. I løpet av en liten time satt Carl I. Hagen trolig nye norsk rekord. I rådyre valgkampløfter.

Dyr tale - Ja, det var en dyr tale. Men husk at vi ikke skal gjøre alt på en måned, sier finanspolitisk talskvinne i partiet, Siv Jensen.

En svært offensiv Hagen gikk til frontalangrep på Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Våpenet var på ingen måte nytt, bare blankpusset. Hagen tok frem partiets kampsaker fra Anders Langes dager. Med de samme gamle sakene skal valget vinnes.

— Anders Langes startet en folkeaksjon mot skyhøye skatter og avgifter. Det er trist at det fremdeles er nødvendig med denne folkebevegelsen, sa Hagen.

Dyr voksenopplæring Mellom 1500 og 1700 mennesker møtte opp på Youngstorget til hamburgerer, Steven Ackles og ikke minst Carl I. Hagen.Ingen kastet råtne egg eller bløtkake på ham. Det hersket fredelig idyll på fagbevegelsens festplass tre dager før bevegelsens store festdag. Den eneste som tordnet var Hagen til stor applaus fra forsamlingen.

— Den aller grådigste i dette landet er staten Norge, drevet av statsminister Jens Stoltenberg og partileder Torbjørn Jagland. Ved siden av å love gigantisk avgifts- og skattelette lovet Hagen folket del i Statoil. 15 prosent av aksjene skal forvaltes av folk direkte.

— Det som tilhører folket kan folket forvalte. Dessuten ville det være en gigantisk voksenopplæring i håndtering av aksjer om alle fikk eie en, sa Hagen. Voksenopplæringen har alene en prislapp på mellom 15 og 20 milliarder kroner.

Lite innvandrerkritikk Det meste av landsmøtetalen var viet kampen mot avgifter og skatt. Men Hagen sneiet innom andre av partiets viktige saker som eldreomsorg, strengere straffer for kriminelle, nei til en ny EU-debatt og sykehuskøer.

Innvandring var ingen stor sak i talen. Partiet står fast på sine strenge politikk og vil at færre innvandrer skal få opphold i Norge. Dessuten må alle lære seg norsk og tilpasse seg det som er skikk og bruk i vårt land. - Vi skal ta rasisme på alvor. Men rasisme kan slå begge veier, sa Hagen. Han fokuserte kun på det han mener er diskriminering av nordmenn.

Debatten i salen etter talen foregikk i pene og pyntelige former. Partiet har fått tilbake troen på seg selv. Til tross for at meningsmålingene ikke gir dem grunn til det.

— Vi er dømt nord og ned mange ganger. Nå skal vi gjøre en formidabel innsats for å gjenreise tilliten til partiet, sier Carl I. Hagen.

Les også: Gjenvalg i sentralstyret Fremskrittspartiets dyre løfter-Melder seg ut av virkelighetenDroppet omstridt forslag

DYR MANN FOR NORGE: Carl I. Hagen var i går Norges dyreste mann. I løpet av en time lovet han å svekke statens budsjettbalanse med over 100 milliarder kroner. (Foto: Scanpix)