Ragnhild Hov

14 fylker står på den nye Redningsselskaps-sjefens reiseprogram i valgkampen.

Fredag kastet Lahnstein glans over Hordaland Senterpartis valgkampåpning på Voss og i Norheimsund.

Ergres over markedssnakket — Nei, dette er slettes ikke noen redningsaksjon. Jeg ser masse engasjement både i partiet og blant velgerne for vårt budskap, forsikrer hun til BT.

— Jeg tror Høyre er i ferd med å møte veggen. Men jeg blir ergerlig når jeg hører alt pengesnakket og markedspratet i valgkampen. Jeg tror også velgerne føler det slik, forklarer Lahnstein og blir nesten like oppglødd og entusiastisk som den gang hun reiste Norge på kryss og tvers og samlet nei-stemmer.

Og så legger hun til:

— Men det ergrer meg at alle glemmer å snakke om solidaritet. Jeg har knapt hørt begrepet nevnt i TV-debatten. Derfor blir det midt hovedbudskap.

— Vi kommer tilbake med 12 mandater. Og Rune kommer selvsagt med, sier hun og blunker oppmuntrende til sitt reisefølge, Rune Skjælaaen, toppkandidat i Hordaland.

Opptur og nedtur - Jeg har vært med både på opptur og nedtur for Senterpartiet. Vi skal greie å komme minst to-tre prosent over dagens meningsmålinger. Da er vi på normalen.

Senterpartiet på Voss bød frem det de har å vise en tidligere kulturminister. Omvisning på Ole Bull Akademiet og Mølstertunet. Og på Voss jordbruksskole stod ekte vestlandskost på menyen før Lahnstein slapp til med appell på Vossevangen.

Fansen flokker seg ikke lenger rundt sin store partistjerne som de gjorde i velmaktsdagene midt på 90-tallet. Men det er ingen tvil om at Lahnstein fremdeles har appell - når hun opptrer i de rette omgivelser. Derfor fantes det også dem som stilte opp for å håndhilse da hun holdt sin valgtale ved statuen av vossebygdens store skuespillersønn, Lars Tvinde, fredag ettermiddag.

På overtid Og budskapet hennes er annerledes. Lahnstein sier ingenting om skatte- og avgiftslettelser. Heller ikke om markedstilpasning. I stedet oppfordrer hun velgerne til å stå sammen mot kapitalmakten og hevde sin rett til velferd. Og EU, naturligvis.

Erindringsbok - Jeg vil ikke bli kunde på et sykehjem når jeg blir en skrøpelig dame. Plass på sykehus og sykehjem skal være en rett. Ikke noe vi må kjøpe, sa hun på Vossevangen.

Sitt nye "politiker-frie" liv i Redningsselskapet tar Anne Enger Lahnstein først fatt på etter valget.

Da kommer også hennes egen erindringsbok.

— Det blir en personlig bok om mitt politiske liv, forteller hun

Og tittelen blir selvsagt: Grønn dame - rød klut.

Anne Enger Lahnstein, den nye sjefen i Redningsselskapet, skal besøke 14 fylker i valgkampen.
Foto: Arne Hofseth