Budskapet fra Arbeiderpartiets leder er krystallklart. Mens Stoltenberg var i Bergen i går, stakk Jan Tore Sanner (H) på vegne av regjeringspartiene innom Hill-Marta Solbergs kontor for å be om budsjettdrøftinger. De begynner i morgen.

— Fra Arbeiderpartiets side vil vi selvsagt se hva regjeringspartiene nå har å tilby, og vi er innstilt på å presentere våre forslag innenfor ansvarlige økonomiske rammer. Men ingen kan forlange at vi skal ta ansvar for et høyrebudsjett, sier Stoltenberg til Bergens Tidende.

Besøkte Skranevatnet

Midt i den spennende dragkampen om revidert nasjonalbudsjett, barnehagesatser og pensjonsreform hadde partilederen nerver nok til å dra til Bergen for blant annet å besøke Skranevatnet skole.

Både elever og lærere satte åpenbart stor pris på at den tidligere statsministeren ville åpne aktivitetsuken «Sommer kommer» - og ikke minst at han stilte opp i basketballkonkurranse.

Sammen med de lokale partikoryféene Anne-Grete Strøm-Erichsen og Ruth Grung målte han krefter og talent mot et elevlag. Politikerlaget tapte, men den langbente Stoltenberg greide likevel å lure ballen oppi kurven et par ganger. Kvinnene, derimot, hadde noe mindre suksess med ballen.

Budsjettslalåm?

Jens Stoltenberg gjør det helt klart overfor BT at et budsjettforlik mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet knapt er verdt å snakke om. Derimot er det fullt mulig for regjeringen å kjøre budsjettslalåm med vekslende støtte fra opposisjonspartiene gjennom den lange rekken av budsjettposter, understreker han.

— Men da må regjeringen virkelig være innstilt på å jenke seg, tilføyer han.

— Det virker for øvrig som om regjeringen er noe sliten. Hvis den selv ønsker å gå av midt i en stortingsperiode, slik nesten alle de tidligere borgerlige regjeringene har gjort de siste tretti årene, kan ingen hindre den i det.

— Mener du at Kjell Magne Bondevik virker sliten?

— Nei, nei, jeg har ikke nevnt noe om personer. Jeg snakker om regjeringen , sier han inntrengende.

Neppe noen krise

— Nå har likevel regjeringspartiene bedt om å få forhandle med dere. Da har jo Ap en enestående mulighet til å vise at dere kan rydde opp?

— Ja, vi er alltid beredt til å ta ansvar. Men dette dreier seg faktisk om å revidere et høyrebudsjett. Da er det Frp som burde vise ansvar, for det er det partiet som banet vei for Bondevik-regjeringen. Derfor vil jeg anklage Carl I. Hagen for å løpe fra sitt ansvar i denne situasjonen.

— Vil du bebreide ham mer enn regjeringen?

— Ja, det vil jeg. Men også regjeringen må ta konsekvensen av at den har Frp som del av sitt parlamentariske grunnlag.

— Ser du helt vekk fra regjeringskrise før ferien?

— Jeg ser ikke noe grunnlag for det. Men regjeringen virker som nevnt noe sliten. Likevel reagerer jeg på at den i tide og utide truer med kabinettspørsmål. Det våpenet er litt for alvorlig å true med, sier Jens Stoltenberg.

TO MÅL: Med sterk konsentrasjon greide Jens Stoltenberg to ganger å sette ballen i kurven - av fem mulige.
FOTO: Arne Nilsen