Nå kan du handle uten lommebok — bare du har en mobiltelefon. Torsdag denne uken lanserte Telenor og DnB en felles tjeneste som gjør at du kan betale mindre varer og tjenester via din egen mobiltelefon.

Utvalget er foreløpig begrenset. Du kan for eksempel betale flybussen og få billetten i form av en SMS. Med WAP kan du også velge deg en film på kino og betale billettene, som du dermed slipper å hente en halvtime før forestillingen. Eller du kan kjøpe blomster og sende dem til din kjære sammen med en hilsen.

Høna og egget

Men både Telenor og DnB håper at mange leverandører etter hvert vil knytte seg opp mot systemet, som har fått navnet Smartpay. På samme måte som med faksmaskinen, møter vi imidlertid den berømmelige høna og egget-problematikken: Handelsstedene venter på kunder, kundene venter på innhold og varer.

For Telenor Mobil er likevel dette en merkedag. I tre måneder har de ansatte vært pilotkunder og tastet seg fram til småkjøp - nå er det fritt fram for hvermannsen. Du vil kunne betale for fysiske varer like mye som innhold på internett. Stikkordene er SMS, WAP og WEB i ulike kombinasjoner.

Men enten du bruker mobilen eller PC’en - og snart også digital-TV - er fordelen den samme: Du betaler via en egen konto, som du kan fylle opp når du vil. Øverste grense er 1.000 kroner. Du slipper å oppgi kontoen din i banken takket være en elektronisk signatur som ligger innbakt i SIM-kortet i mobiltelefonen.

Mobilshopping

Nå håper altså Telenor at Smartpay er det som skal til for å sende massene ut på mobile shoppingturer. Løsningen er såkalt åpen og stiller ikke noe krav om at du skal være kunde hos DnB. Men foreløpig må du være kunde i Telenor. Om du belaster minikontoen, din vanlige bankkonto eller et kredittkort, bestemmer du selv.

Det koster foreløpig ingenting å tegne seg som kunde, men hvert kjøp belastes med 1 krone i tillegg til SMS-meldingen, som også koster 1 krone. Kjøper du en 12 kroners brus fra en av de rundt 1.000 automatene som i dag har denne muligheten, betaler du med andre ord kr 14,-.

Om dette vil ta av, gjenstår å se, men Telenor Mobil setter sin lit til "mobiltelefonens magi", som selskapets digitale kremmer Hanne Sjursen uttrykte det under lanseringen torsdag: - Den er enkel å bruke, du har den alltid med deg - og den er personlig.