Tilårskomne raddiser med nytent glød bak de røde faner. Det var dukker, slanger og drager. Men ingen politi, ingen pepperspray eller batonger var å se.

Nærmere ti tusen demonstranter marsjerte gjennom Oslo sentrum i går i protest mot Verdensbanken. Arrangørene håpet på en antikapitalistisk massemønstring med smil, sang og stemning. Og det var nøyaktig hva de fikk.

— Lykkelig

Nå er jeg bare lykkelig. Dette overgikk alle våre forventninger, sa Audun Lysbakken (SV) til BT etter at demonstrasjonen hadde toget inn på Jernbanetorget, og den offisielle markeringen var over.

Hva enkelte mer militante grupper kunne komme til å dra i gang senere på kvelden, var stortingsrepresentanten spent på. Men den store demonstrasjonen ble en seier for arrangørene i «Oslo 2002», uansett hva kvelden ellers ville bringe. Lysbakken roste politiet for eksemplarisk opptreden.

— Det var fornuftig av dem å holde en lav profil.

De var ikke synlig i det hele tatt, sa SV-politikeren. Under sin appell foran Oslo S tidligere på kvelden, var Lysbakken langt mer kritisk til de kreftene i politiet og mediene som hadde pisket opp stemningen. Under demonstrasjonen var et klaprende helikopter over menneskemengden det eneste politiinnslaget folk la merke til. Resten av styrken stod parkert, men klar til å rykke ut fra sin base på Filipstad-kaien.

Maskeforbud

Gruppene det på forhånd var knyttet størst usikkerhet rundt, gikk bakerst i det mange kilometerlange toget. De svartkledde aktivistene ble fulgt både foran og bak av frivillige vakter fra de mer enn 50 organisasjonene som stod bak mønstringen.

— Dette går over all forventning, sa Espen Edvardsen fra Bergen Attac som hadde jobben med å lose en lastebil med Blitz-ungdommer frem gjennom de tett befolkede gatene. Innslaget med dødningmasker, vrikkende jentehofter og Reggae-musikk var så uskyldig at det kunne kvalifisert til utmerkelse i den bergenske 17. mai-prosesjonen.

En viss uro i vaktstyrken skapte noen grupperinger som trosset maskeforbudet, og dro på seg sine svarte finlandshetter da de passerte Egertorget. Men sammenliknet med skrekkbildene som var manet frem på forhånd, var det for ingenting å regne. Oslo-borgere og turister som nøt sin utepils i det strålende været, ble aldri truet verken av brostein eller tåregass.

- Verdensbanken suger

— Vår verden er ikke til salgs, skrek demonstrantene. Parolene mot Verdensbanken var av ulikt språklig kaliber. Noen rop-te: «Verdensbanken suger», andre nøyde seg med «Legg ned Verdensbanken».

På den blå himmelen over hovedstaden forsøkte Unge Høyre å fange oppmerksomheten med sitt flygende budskap «Fri verden, fri handel», men banneret som flagret bak det innleide småflyet ble knapt lagt merke til. For sommerkvelden til-hørte demonstrantene.

MUSIKK OG HUMOR: Det fryktede gateslagsmålet uteble da nesten 10.000 demonstranter gikk i et fargerikt tog gjennom Oslo i protest mot Verdensbanken. Ingen uniformerte politifolk var å se.Turister, butikkeiere og utepilsende oslofolk trengte aldri å føle seg truet av brostein eller tåregass.
FOTO: SCANPIX