Kirkegulvet var dekket med kranser og benkeradene fylt opp til nesten siste plass da kona Helen, øvrig familie, venner og representanter fra blant annet Stortinget, regjeringen og staten Israel tok farvel med tidligere KrF-leder Kåre Kristiansen i Vestre Aker kirke i Oslo.

Forrettende prest var familievennen Gunnar Prestegård, som flere ganger besøkte Kristiansen under sykeleiet de siste fire ukene av hans 85 år lange liv.

– Han var et kristent hedersmenneske. Han var tydelig og sterk. Men også ydmyk og lyttende, sa Prestegård.

Markant

Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) hilste på vegne av Stortinget. Hagen beskrev Kristiansen som en av de mest markante personene som har sittet på Stortinget.

– Fra medrepresentantene vil Kåre Kristiansen huskes som et stort medmenneske, med et brennende engasjement for de sakene han tok opp. Mest synlig var hans arbeid for folketrygden og for Israel-saken, sa Hagen.

Samfunnsbygger

Fra regjeringen la olje— og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) ned en krans på den hvite båren. Han slo fast at Kristiansen var en samfunnsbygger.

– Regjeringen takker ham for det. Norge høster i dag fruktene av den samfunnsbyggingen som sto i fokus da Kristiansen var aktiv i politikken, sa Enoksen – som nå leder det samme departementet som Kristiansen styrte i årene 1983 til 1986.

Stridbar og varm

Fra familien holdt sønnen Bjørn Erik, broren Daniel og barnebarna Synnøve Kristiansen og Hanne Finanger hvert sitt nære og fargerike minneord.

– Utad kunne han fremstå som sta, sterk og stridbar. Det var ikke alltid lett å være enig med far. Det var heller ikke alltid lett å være uenig med ham. Men i familien var han den varme og omsorgsfulle. Vittig og vital og et naturlig midtpunkt, sa Bjørn Erik Kristiansen.

Barnebarnet Synnøve beskrev den smittende latteren som hun alltid vil huske: – Jeg savner ham og hans varme og lune smil allerede, sa hun.

Israel-venn

Israels ambassadør Miryam Shomrat hilste og takket på vegne av sitt land:

– Jeg står ydmyk foran dere. Som representant for Israel er det en stor ære å få gi uttrykk for vår takknemlighet for Kåre Kristiansens utrettelige kamp for Israels folk, sa Shomrat.

På vegne av tidligere regjeringskolleger hilste Kristiansens samtidige utenriksminister Svenn Stray (H) med å beskrive den tidligere kollegaen som «en venn av oss alle».

– Han var meget dyktig til å argumentere for sine standpunkter, sa Stray.

Edelt format

Hele KrFs partiledelse var til stede under begravelsen, i tillegg til de tidligere KrF-lederne Valgerd Svarstad Haugland og Lars Korvald.

KrF-leder Dagfinn Høybråtens familie har i alle år hatt tette bånd til familien Kristiansen, så nært at Høybråtens farmor var barnepike for Kristiansen – for eksempel.

– Et langt liv i tjeneste for samfunnet og for enkeltmennesker er over. Kåre Kristiansen var en politiker av edelt format. Med kjapp retorikk og evne til raskt å ta inn kunnskap var han en politiker som både imponerte og irriterte, sa Høybråten.

Etter begravelsen fra Vestre Aker kirke, ble båren ført til Nesodden kirkegård for jordfestelse.