Midt under finanskrisen i 2008 kjøpte de et stort hus i Oppegård, bygget i 2002 og markedsført som herskapelig og flott. Prisen endte på 6,45 millioner kroner. Huset hadde tilsammen fem bad. I salgsoppgaven var det opplysninger om feil ved bare ett av dem, men senere viste det seg at alle badene manglet klemring i sluket, slik at vannet fra dusjen fant veien inn i vegger og gulv.

En stor terrasse over garasjen hadde feil på membranen. Også der sildret og rant det vann.

Defekt fyringssystem for vannbåren varme, feil ved varmepumpe og sentralstøvsuger som ikke virket, sto også på listen over feil og mangler.

— Noen hundrelapper for manglende klemring førte til totaloppussing av fire bad, sier Nina Berggren, som regner med at totalregningen når alt er ordnet, kan bli på én million kroner.

Huset hadde muggsopp på grunn av fuktskadene, og Berggren fikk muggsoppallergi.

Paret tegnet såkalt kjøperforsikring som gir rett til gratis advokathjelp, og de har kunnet overlate problemene til sitt forsikringsselskap.

Fikk tips

— Like etter at vi kjøpte huset, sto det en artikkel om kjøpet i lokalavisen. Da fikk vi en SMS av en venn av en tidligere eier som hadde hevet sitt kjøp. Denne advarselen var til god hjelp for oss, sier Berggren.

Huset var ikke mer enn seks år gammelt da de kjøpte det, og var tilsynelatende i tipp topp stand. Mer enn to år etter har de fått den siste erstatningsutbetalingen fra selgers eierskifteforsikring, men det gjenstår fortsatt spørsmål som må avklares omkring sentralstøvsugeren og varmepumpen, som selger hadde lovet å foreta service på.

— Det har skjedd en eskalering i konfliktnivået mellom kjøpere og selgere av boliger, sier fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Eierskifteforsikringene har fått stor utbredelse blant boligselgerne. De forsikrer seg mot ansvar for skjulte feil og mangler. Derfor har forsikringsselskapet Help svart med en kjøperforsikring, som dekker advokatregning og rapporter fra sakkyndige.

Utrygghet

— Vi synes at disse forsikringsproduktene kommer som et uttrykk for en stor grad av utrygghet blant forbrukerne. Hvis vi får gode tilstandsrapporter og uavhengige takstmenn er det ikke sikkert at vi trenger så mange forsikringer, sier Øines.

Boligkjøperforsikringen kom for fem år siden som et svar på eierskifteforsikringene. De fleste boligkjøpere har også en rettshjelpsforsikring i innboforsikringen sin, men der er det egenandel på 20000 kroner, et tak på 100000 kroner og ingen dekning av motpartens saksomkostninger hvis man taper.

— Det finnes måter å unngå høye advokatregninger på uten å tegne kjøperforsikring, sier Øines. –Man kan i mange tilfeller droppe behandling av saken i rettssystemet og velge behandling i klagenemnd.

Nemnd

Finansklagenemnda behandler saker mot eierskifteforsikringsselskapene, og forsikringsselskapene følger stort sett avgjørelsene som blir tatt der. Medholdsprosenten er ifølge Øines god for forbrukerne.

Han vil ikke advare boligkjøpere mot å kjøpe boligkjøperforsikring.

— Det er naturlig at et slikt produkt er kommet, sier han.

— Det er en betydelig risiko å gå til retten. I flere rettsavgjørelser blir det stilt store krav til kjøperne og hva de burde ha oppdaget og forstått av feil og mangler, sier Øines.

På den annen side er det noen kjøpere som tror at alt som er feil, er en mangel ved huset. Man må regne med at det er noen uforutsette problemer med brukte boliger.